CheckPoint София предоставя започва да предоставя услугите си по безплатно и анонимно тестване за ХИВ, хепатит В и С и сифилис за глухи хора на български жестов език.

Консултант в Центъра за сексуално здраве е обучен да окаже емоционална подкрепа на всеки, който има притеснения за сексуалното си здраве и сексуалнопреносимите инфекции, но няма възможност да получи специализирано консултиране, поради това, че не чува.

В центъра без притеснения напълно анонимно и безплатно могат да се консултират гей глухи момчета и мъже, хетеросексуални и гей двойки, както и бъдещи родители.

Центърът може да предостави на глухите хора и кратки обучения по отношение на предпазването от нежелана бременност, както и лекции за сексуалнопреносимите инфекции.

Всеки работен ден от 12 до 20 часа, в събота от 12 до 18 часа, всеки глух може да си направи безплатни тестове за ХИВ, хепатит В и С и сифилис. Не е необходимо предварително записване.

При необходимост CheckPoint София ще придружи глухия човек с положителен резултат за някоя от сексуалнопреносимите инфекции до съответната здравна институция за продължаващо лечение.

“Ние, в CheckPoint София, вярваме, че всеки човек, без значение от своята различност, има право на грижа и помощ. Щастливи сме, че можем да помогнем на глухите хора.”, коментира Елена Биринджиева, председател на сдружение “Здраве без граници”, което управлява CheckPoint София.