Резултатът от теста Ви за ХИВ, хепатит или сифилис е положителен?     

Положителният резултат от бърз тест не е основание за поставяне на диагноза. От нашите консултанти по ХИВ и вирусен хепатит ще получите обстойна информация относно интерпретацията на резултата, самото заболяване, както и специфичните стъпки, които ще следваме заедно по пътя Ви към изясняване на Вашето състояние и евентуално провеждане на терапия.

Какво следва? 

ХИВ

При отрицателен резултат и спазен прозоречен период може да разчитате, че не сте инфектирани с ХИВ. Повторете изследването на третия месец за предотвратяване на късно позитивиране на резултата, което е възможно в от три до пет процента от случаите.

ПОЛОЖИТЕЛНИЯТ РЕЗУЛТАТ ТРЯБВА ДА СЕ ПОТВЪРДИ

При положителен резултат трябва да се направи ПОТВЪРЖДЕНИЕ, което за цяла България е  се случва в Националната лаборатория по ХИВ/СПИН, намираща се на бул. “Генерал Столетов” 44А.

Ако сте попаднал в частна лаборатория, служителите са задължени да изпратят Вашата кръв за потвърждение към националната  лаборатория. Тук идват и основните затруднения за Вас и трябва да изберете дали да чакате поне седмица резултат от частната лаборатория, или да се насочите директно към Националната потвърдителна лаборатория.  След получаване на резултатите от частната лаборатория Вие ще трябва да дадете кръв за втори път и всички Ваши лични данни (имена, ЕГН, дата на раждане), като тази втора проба ще отиде пак в Националната потвърдителна лаборатория за изследване по метода “Уестерн Блот” (диагностичен и потвърдителен тест). На базата на това изследване ще Ви бъде издаден протокол. Този протокол трябва да отнесете в отделението по ХИВ/СПИН (има такива отделения в София, Пловдив и Варна). Необходимо е да си запазите предварително час за първичен преглед и проследяване.

НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ ПО ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПЪТ, ПО КОЙТО МИНАВАТЕ

Ако се обърнете към консултантите в CheckPoint Sofia този процес е по- различен и опростен.

  1. Ако Вашият ХИВ бърз тест положителен, ние ще помогнем със следтестово консултиране и емоционална подкрепа.
  2. Ще имате личен консултант, който ще Ви подкрепи, както в администрирането на процеса, така и в емоционален план.
  3. Консултантът ще вземе необходимите изследвания и попълни документите за Националната потвърдителна лаборатория.
  4. Той/тя ще осъществи целия процес на комуникация с лабораторията и ще вземе Вашия протокол.
  5. Ще Ви бъде записан час в отделението по ХИВ/СПИН на Инфекциозна болница в София, ако сте от София.
  6. През този процес, който ще продължи между една седмица и десет дни до насрочване на първа контрола, ще имате пълната подкрепа на Вашия личен консултант, който ще Ви помогне да се справите с емоционалната криза, през която преминавате.
  7. Когато бъдете консултирани в Инфекциозна болница, имате право да започнете веднага антиретровирусна терапия. Нашите консултанти по ХИВ ще Ви преведат през процеса от стартиране на терапия до създаване на режим за придържане към нея.

Ако не сте от София, се обадете на консултантите на Центъра за сексуално здраве за съвет: +359 2 952 33 99.

Хепатит В

Бързият тест засича повърхностния антиген на вируса на хепатит В, наречен HbsAg. Този маркер може да бъде позитивен, както в острата фаза на инфекцията, така и при хроничната й форма.

За изясняване на състоянието са необходими допълнителни изследвания, за които нашият консултант по вирусен хепатит ще Ви насочи към специализирана гастроентерологична клиника.

По време на целия процес ще получите от нас необходимото административно съдействие, както и така нужната в този емоционален момент психологическа подкрепа.

Хепатит C

Бързият тест засича наличието на антитела, които имунната система образува вследствие на среща с вируса на хепатит С. Те обикновено остават доживот, дори и след успешно излекуване на инфекцията, без значение дали то е било спонтанно, или медикаментозно.

За изясняване на състоянието са необходими допълнителни изследвания, за които нашият консултант по вирусен хепатит ще Ви насочи към специализирана гастроентерологична клиника.

По време на целия процес ще получите от нас необходимото административно съдействие, както и така нужната в този емоционален момент психологическа подкрепа.

За Ваше улеснение сме разработили брошура с обща информация за хепатит С и неговото лечение у нас. Може да я изтеглите от тук:

Какво трябва да знаете за хепатит С - брошура за пациента

Сифилис

Бързият тест засича наличието на антитела, които имунната система образува вследствие на среща с бактерията, причинител на сифилис.

За изясняване на състоянието са необходими допълнителни изследвания, за които нашите консултанти ще Ви насочат към специализирана дерматовенерологична клиника.

По време на целия процес ще получите от нас необходимото административно съдействие, консултиране и психологическа подкрепа.

Повече за ХИВ, хепатит В и С, сифилис и другите сексуално предавани инфекции може да прочетете ТУК.