34 момчета и 3 момичета между 19 и 30 години научиха при нас, че са носители на ХИВ вируса през изминаваща година. Благодарение на анонимното консултиране и подкрепа се наблюдава завишен интерес към изследванията за ХИВ. През изминалата година 4000 българи са направили тест на своя ХИВ статус чрез Центъра за сексуално здраве, управляван от фондация „Здраве без граници“.

Центърът за сексуално здраве на фондация „Здраве без граници“, чрез своите специалисти, осигурява най-ценното: придружаване и емоционална подкрепа на хората, които научават, че са носители на вируса на ХИВ.

„Ние сме честни и не обещаваме, не раздаваме смело надежда, но сме и обективни – благодарение на антиретровирусната терапия, до която вече имат достъп всички, без значение от развитието на инфекцията, здравето може да се държи под контрол. Сега животът с ХИВ е повече от възможен, сравнено с години назад. Но и днес, както и преди, изключително ценно е да покажем на хората, че са важни за нас и ХИВ е само хронично, контролируемо състояние.“, коментира Елена Биринджиева, председател на фондация „Здраве без граници“.

Едно от големите предизвикателства пред хората с ХИВ продължава да бъде достъпът до медицинска грижа и неподходящото отношение от медицинските специалисти. Въпреки, че медиците добре познават начините на инфектиране, пациенти с ХИВ продължават да са третирани като опасни за останалите. По тази причина апелът на фондация „Здраве без граници“ е пациентите, без значение от тяхното заболяване, да бъдат третирани като хора с проблеми, да се инвестира в отношенията с тях. Ние вярваме, че тревожният пациент, наплашеният пациент и отхвърленият пациент се справя много трудно със заболяването. Лошото отношение и пренебрежението превръщат пациентите в недиалогични и трудни.“, коментира Елена Биринджиева.

По данни на министерството на здравеопазването 39% от хората са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че процентът на новорегистрираните ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици се запазва на ниско ниво. 34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 36%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 19 години, а най-възрастният на 64 години.

Категория: