20 момчета с ХИВ получиха потвърждение, че са ХИВ позитивни след тестване в Центъра за сексуално здраве на сдружение “Здраве без граници”. Това са 24 на сто от всички новорегистрирани случаи в страната за периода януари – май. По данни на Министерството на здравеопазването от началото на годината до средата на май нови 82 българи са новорегистрираните с ХИВ.

“Зад статистиката стоят много емоции и истории. ХИВ не е просто диагноза, това е предизвикателство за всеки, който научава, че е носител на вируса. Гордеем се с всеки наш пациент, защото ние сме до тях и виждаме как се изправят и продължават смело напред. С ХИВ вече е различно.”, коментира Елена Биринджиева, председател на сдружение “Здраве без граници”, което управлява Центъра за сексуално здраве.

Общо 2556 са регистрираните ХИВ позитивни българи по данни на Министерството на здравеопазването. Към 30 април в секторите за лечение се проследяват 1212 души с ХИВ. От здравното министерство посочват, че ежегодно осигуряват финансови средства за закупуването на антиретровирусни лекарства за лечение на пациентите с ХИВ инфекция. 22 души са починали миналата година. Малко над 1000 са починалите от 1986 г. до началото на тази година.

Категория: