Близо 1 милион души са починали вследствие на СПИН през 2016 г., става ясно от доклад на ООН. Числото е наполовина на рекорда от 2005 г., през която бе отбелязан пик на СПИН епидемията. Не само новите случаи на заразяване с ХИВ и смъртните случаи намаляват, но все повече хора имат достъп до животоспасяващо лечение, според данните, публикувани преди откриването на научна конференция за СПИН в Париж, отбелязва AFP.

През 2016 г. 19,5 милиона от 36,7 милиона души, живеещи с ХИВ, са имали достъп до лечение“, става ясно от данните на UNAIDS. Така, за първи път в историята на заболяването, повече от половината от инфектираните хора са получавали антиретровирусно лечение, което потиска вируса на СПИН, но не го убива.

Общо 76,1 милиона души са били инфектирани с ХИВ – вирусът, който причинява СПИН, след началото на епидемията през 80-те години на миналия век. Около 35 милиона души са загинали. Все още няма ваксина и лечение за ХИВ, а носителите на вируса разчитат на антиретровирусна терапия през целия си живот, за да спрат репликацията. Без лечение, инфектираните продължават да развиват синдрома, който отслабва имунната система и оставя тялото подложено на фатални инфекции и някои видове рак. Наличната терапия позволява на инфектираните хора да бъдат по-здрави за по-дълго време.

 

Категория: