От началото на юли до 6 август 2017 г. специалистите на Центъра за сексуално здраве изследваха 306 българи за ХИВ, хепатит В и хепатит С. За този период новооткритите ХИВ случаи са 4, само сред мъже, с хепатит С също са 4 изследвани, а с хепатит В са инфектирани двама.

Тенденцията все повече хетеросексуални мъже и жени да се инфектират с ХИВ бе потвърдена пред бТВ от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Това напълно отговаря на реалността, с която се сблъскват и специалистите на Центъра за сексуално здраве в рамките на тестването за ХИВ. “Нашите наблюдения също показват, че мъже, които имат полови контакти с други мъже, поставят в реален риск хетеросексуалните си партньорки.”, коментира заместник-председателката на “Здраве без граници” Анелия Ангелова.

Центърът за сексуално здраве подкрепя десетина мъже в хетеросексуална връзка, инфектирани с ХИВ по време на хомосексуален контакт. “Ние насърчаваме тестването за ХИВ на поне два пъти в годината, с ясното убеждение, че по този начин може да се реагира на време и адекватно на каквото и да е предизвикателство.”, допълва Анелия Ангелова.

Категория: