Онлайн форум за емоционална и информационна взаимопомощ стартират консултантите по ХИВ на сдружение “Здраве без граници”. Платформата е отворена за всеки българин, който е инфектиран с ХИВ. В нея могат да бъдат обсъждани предизвикателствата при научаването на диагнозата, разкриването пред близките, адаптацията към вируса, антиретровирусната терапия и страничните ефекти от нея, както и всичко свързано с ежедневието и ХИВ. Модератори на форума са Елена Биринджиева и Анелия Ангелова, които имат повече от 10-годишен опит в консултирането на ХИВ+ българи. При необходимост в консултирането на участниците във форума ще се включват и лекари, специалисти, юристи и социални работници.

Платформата е достъпна на адрес: https://help.hwb-bg.info/

Системата е напълно защитена и гарантира пълна конфиденциалност на нейните потребители. Форумът е със свободна регистрация, но достъпът до съдържанието и възможността за активно участие в дискусиите ще се осъществява след провеждане на телефонно събеседване с консултант от Центъра за сексуално здраве. Възможността за споделяне и комуникация към този момент се предоставя единствено на ХИВ+ момчета и момичета, като се планира и създаването на онлайн пространство за комуникация за партньори и близки на хора с ХИВ.

За да се регистрира, всеки желаещ трябва да въведе потребителско име и парола, както и електронна поща. Сдружение “Здраве без граници” съветва момчетата и момичетата да се регистрират с действителен имейл, който не разкрива самоличността им, а е създаден специално и единствено за комуникацията във форума. Регистрацията се потвърждава чрез получения на електронната поща линк, но, както стана ясно, се завършва едва след телефонното събеседване с консултант на Центъра за сексуално здраве.

“Надяваме се, че ще подкрепим много млади хора, които се срещат с ХИВ и ще им дадем възможност да почерпят опит от други като тях. Към този момент у нас няма активно онлайн пространство за онлайн споделяне и взаимно учене на пациенти, носители на вируса на СПИН., коментира Елена Биринджиева, председател на сдружение “Здраве без граници”.

Сдружение “Здраве без граници” предоставя емоционална подкрепа, придружаване и консултиране на хора по отношение на техния ХИВ статус, както и за лечението на различни сексуално-преносими инфекции. В Центъра за сексуално здраве, управляван от сдружението, всяка година се откриват близо 25 на сто от случаите на ХИВ+ българи за цялата страна. Само за периода януари – юни 2017 г. 21 българи са научили за положителния си ХИВ статус в центъра. За същия период най-младият новооткрит ХИВ-позитивен мъж е на 20 години, а най-възрастният – на 50 години.

 

Категория: