75 на сто от пациентите на Центъра за сексуално здраве, управляван от сдружение “Здраве без граници”, са с висше образование. Близо 70 на сто от тях са мъже, които правят секс с мъже. 15 на сто от всички мъже, които подкрепя центъра, декларират, че са в хетеросексуална връзка, но понякога правят секс с мъже. Това показват данните на сдружение “Здраве без граници”. Резултатите са от непредставително проучване на пациентския поток, реализирано в периода януари – октомври 2017 г. Данните са доброволно предоставени от пациентите по време на анонимното консултиране , като сдружение “Здраве без граници” не претендира за представителност.

Според вътрешното изследване, нашите клиенти са с висок образователен ценз и добър социален статус. ХИВ+ пациентите ни са подкрепени от приятели и близки, но малко от значимите около пациентите ни хора знаят за наличието на инфекцията, показва допитването.

Все повече хетеросексуални двойки търсят центъра за консултации относно сексуално преносимите инфекции, както и за консултации, свързани с женското здраве. Нараства броят на пациентите, които имат финансова възможност да се тестват в различни частни лечебни заведения и лаборатории, но предпочитат Центъра поради анонимността и съпътстващата подкрепа. Декларираното от пациентите по време на анонимното консултиране показва, че проблемът с достъпа до тестване не е финансов, а е свързан основно с недоверието и страха от отношението в здравната система. Единични са случаите на употребяващи интравенозни наркотици, проституиращи мъже или жени, които търсят помощта на центъра. В последните две години нито едно от откритите ХИВ позитивни лица не са споделил различен етнически произход от българския, показват още данните.

Увеличава се значително броят на момчетата с ХИВ, които получават пълния комплекс от подкрепа на експертите от центъра. За периода януари – октомври може да се говори за 15 на сто повишение на случаите на инфектирани с ХИВ вируса, сравнено с 2016 година. “В никакъв случай не можем да говорим за тенденция, а по-скоро си обясняваме този факт с повишения интерес и доверието към нашия център”, коментира председателката на сдружение “Здраве без граници” Елена Биринджиева.

За да достигне до повече момчета, които правят секс с мъже, сдружението разработва мобилно приложение, в което на достъпен език ще бъде предоставена информация за сексуално преносимите инфекции, ХИВ, както и основни въпроси, свързани с рисковете за тази група. Центърът за сексуално здраве се превръща в лидер в подкрепата на МСМ общността в страната, тъй като само за последната година близо 25 на сто от всички новооткрити случаи на ХИВ+  българи са открити, проследени, консултирани и подкрепени от центъра.

Категория: