Като пациент с хепатит съм потресена от престъпната схема и начина, по който е източвана здравната каса на гърба на болните, заяви Силвана Лесидренска, председател на пациентското сдружение „ХепAктив”.

За Радио Пловдив тя коментира, че липсата на регистър на болните с хапатит В и С дава възможност за подобни злоупотреби от страна на служители на здравните институции. Според нея, ако има такъв регистър, то всички болни и прилаганата им терапия ще бъдат следени и злоупотреба ще бъде невъзможна.

Ние пациентите се борихме две години, за да имаме достъп до това лечение и в един момент да се разкрие такава съществуваща схема, за нас е абсолютно необяснимо как е допуснато. Надяваме се НЗОК да се самосезира и да спре подобни случаи, а компетентните органи да си свършат работата, за да бъдат наказани виновните за това престъпление, допълни Лесидренска.

Тя обясни, че самата процедура за отпускане на скъпоструващото лекарство е много сложна и коства много на болните. По думите й пациентът първо трябва да постъпи в специализирана клиника, да получи протокол, който се издава от специализирана комисия.

В страната има 13 специализирани комисии. След като комисията издаде протокол, той се одобрява от НЗОК и се връща в регионалните структури. Протоколите се издават за срок от 3 месеца, при по-тежка диагноза срокът може да е 6 месеца. За нас е необяснимо как в случая протоколите са дублирани, рецептите са издавани два пъти за един и същ човек. Веднъж касата да плати за реално получено лекарство и втори път да плати на измамниците, коментира Лесидренска.

За мен големият проблем е и как данни на пациенти се „размятат“ и как се допуска да се борави с информация за болни от лица, които нямат право на това. Защо няма процедура, която да гарантира сигурността и анонимността на пациентите?

Лесидренска съобщи за друг сигнал, който преди време е постъпил в организацията и за който са сезирани органите. По думите й пациенти са сигнализирали, че в дадени аптеки получават отворени опаковки на медикаменти за хепатит С, а при проверката се е оказало, че лекарствата са подменени.

Ако пациентите не бяха внимателни и не бяха сигнализирали, то най-вероятно болните вместо лекарство за хепатит щяха да получат аспирин, заключи Лесидренска.

Тя допълни, че след намесата на компетентните органи пациентите са получили оригиналните лекарства.

Цялото интервю може да чуете тук.

Категория: