Гей общността търси активно информация за безплатното и анонимно консултиране и тестване за ХИВ, показват резултатите от работата на онлайн консултанта на Checkpoint София. От март 2018 година до момента онлайн консултантът предоставя информация, консултации и насочва към анонимно и безплатно тестване в приложението Grindr, платформата Planet Romeo, както и по телефона и на живо.

Най-голям дял на въпросите в онлайн консултирането са свързани със самото тестово консултиране за ХИВ и сексуално преносими инфекции. В анонимната интернет среда потребителите се интересуват какво представлява теста, колко кръв е необходима за изследванията, както и дали трябва да дават информация относно сексуалните практики и сексуалния си живот. Времето, необходимо за тестване и колко се чака за резултатите са сред основните притеснения на онлайн потребителите. За всички е много важен въпросът за конфиденциалността.

Друг преобладаващ въпрос е този за неоткриваемия статус на хората, живеещи с ХИВ. CheckPoint София припомня, че ХИВ-позитивен пациент, който се придържа към своето антиретровирусно лечение и е достигнал до неоткриваем вирус в кръвта, не може да предаде ХИВ на своите сексуални партньори.

Общността вече редовно пита за PrEP (преекспозиционна профилактика). PrEP е таблетка, която действа „контрацептивно” срещу ХИВ. Ако се приема всеки ден, по едно и също време, PrEP много по-ефикасно предпазва от ХИВ, сравнено с презервативите, които често се късат, изхлузват, поставят наобратно, но най-вече, които масово не се използват по време на орален секс. Инициатива на CheckPoint София, заедно с пациентските и ЛГБТИ организации, е да се убеди Министерството на здравеопазването за генеричен и достъпен за всички българи PrEP.

Можете да се консултирате анонимно и безплатно с нас, ако ползвате приложения за запознанства. В Planet Romeo нашият профил е под името HIV_info, а в Grindr можете да ни откриете под името HIV.

Категория: