Сдружение „ХепАктив” и CheckPoint София – Център за сексуално здраве стартират информационна и скрининг кампания за хепатит С с фокус върху поколението, родено между 1945-1965 г.

Какво общо имат хепатит С и хората на възраст между 53 и 73 г.?

Според Световната здравна организация – много! Оказва се, че това поколение е в 5 пъти по-висок риск от инфектиране с хепатит С в миналото, тъй като вирусът е открит едва 1989 г. Всички медицински манипулации като операция, кръвопреливане, зъболечение по онова време са били предпоставка за неговото предаване, не само защото са липсвали тестове, които да засекат вируса, но и поради факта, че при хепатит С няма изразена симптоматика. Трийсет години по-късно вече съществуват леснодостъпни тестове и ефективни терапии за справяне с глобалната епидемия, от която страдат близо 71 милиона души по света.  Тъй като изследването за хепатит С не е включено в годишния пакет от профилактични изследвания, които Здравната каса осигурява, всеки трябва сам да преприеме нужното, за да се тества.

През месец май сдружение „ХепАктив” и CheckPoint София стартираха кампания под надслов „Грижата за здравето не познава възраст”, с фокус върху поколението, родено между 1945-1965 г., целяща да информира и насърчи всеки, роден в този период, да се изследва за хепатит С.

Кампанията е целогодишна, като стартира с три работни срещи през месец май, на които над 60 общопрактикуващи лекари от различни диагностично-консултативни центрове в столицата бяха запознати с риска, който крие за техните пациенти хепатит С и възможността да насочват своите пациенти към Центъра за сексуално здраве за безплатно изследване за хепатит С. Обсъдени бяха също и новостите около лечението на заболяването.

Изказваме своята специална благодарност към д-р Надежда Желева, гастроентеролог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски‘‘, която участва и в трите срещи и разясни детайлно пред своите колеги спефициката на лечението и административния път, по който пациентите достигат до него.

Допълнителна информация

Хепатит С инфекцията се предава изключително лесно по кръвен път и често липсват специфични симптоми. Около 85% от хората развиват хронична форма на заболяването и се нуждаят от медикаментозно лечение за елиминиране на вируса. Ако не се диагностицира и излекува навреме, хепатит С може да причини чернодробна цироза или рак (при около 20% от хората с хроничен хепатит С).  В България от месец март 2017 г. са налични високоефективни терапии, напълно безплатно предоставяни от Здравната каза на всички здравноосигурени пациенти, без оглед на тяхната възраст или степен на увреждане на черния дроб.

Силно препоръчително е да се изследват всички:

  • Родени в периода 1945-1965 г.
  • Получили преливане на кръвен продукт
  • Претърпели операция, трансплантация или зъболечение
  • На хемодиализа
  • Със завишени чернодробни ензими

Всеки желаещ да се изследва безплатно за хепатит С, може да заповяда без предварително записване на адрес гр. София, ул. „Цар Самуил‘‘ 111 (до Женски пазар) в делничен ден между 12 и 20 ч. и в събота между 12 и 18 ч. Взема се капка кръв от пръста, като резултатът бива готов за 15 минути.


ФЛАЙЕР НА ИНИЦИАТИВАТА

ПОСТЕР НА ИНИЦИАТИВАТА

Категория: