Момчета с ХИВ участват в група за взаимопомощ, организирана от CheckPoint София и фондация GLAS. В групата са включени момчета с различен опит с ХИВ – от новооткрити до такива със значителен опит. В рамките на срещите, модерирани от клиничен социален работник, младите хора споделят различни аспекти на адаптацията си към новата ситуация, в която се намират. Коментира се приемането на диагнозата, подходите за съобщаване на новината на значими близки и партньори, процеса на лечение, включително антиретровирусната терапия и справянето с потенциалните странични реакции. Повечето от младите хора имат емоционална подкрепа от важни за тях хора. Като най-сериозен остава проблемът с разкриването пред другите, както и несигурността за наличието на медикаменти и важни изследвания по време на терапията (т.нар. „вирусен товар).

„Щастливи сме, че имаме възможността да създадем пространство за нашите приятели с ХИВ. Повечето от тях са научили от нашия център своя ХИВ статус. С немалка част от тях сме извървяли пътя до стартиране на терапия. Групата за взаимопомощ намалява нашата емоционална инвестиция и осигурява възможност за споделяне с равни, със сходни проблеми, хора“, коментира Елена Биринджиева, председател на сдружение „Здраве без граници“, което управлява CheckPoint София.

„Споделянето в група създава усещането за сигурност, общност и задава общи ценности, които се ползват от участниците в подобен формат за сапомопощ, когато пред тях се появи определено предизвикателство. По този начин ние създаваме не само отношения на доверие и на подкрепа, но и здрави връзки, които могат да бъдат опора, когато на някого от групата е трудно да се справи с определено предизвикателство с ХИВ“, коментира клиничният социален работник Александър Миланов, който води групата за взаимопомощ.

Групата за взаимопомощ за хора с ХИВ се събира извън работно време, веднъж на две седмици, а продължителността на срещите е от час и половина. Включването е напълно безплатно и анонимно. Ако сте с ХИВ, можете да видите повече за групата и възможностите за регистрация ТУК.

Категория: