132 души се изследваха безплатно за хепатит В и С по време на първата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се проведе на 23 юли 2018 г. на площад „Свобода” в град Смолян. По време на изследванията се отчетоха два положителни резултата за хепатит С – жена на 25 години и жена на 55 години, които са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист гастроентеролог.

Инициативата е на сдруженията „Хепасист” и „ХепАктив”, които си партнират в борбата с хепатита у нас. Акцията в град Смолян е първата от серия активности в различни градове на България за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли 2018 г.

На снимката от ляво на дясно: Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България; Атанас Згуров, регионално управление на образованието – Смолян; Силвана Лесидренска, председател на сдружение „ХепАктив”; д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” към РЗИ – Смолян; Марин Захариев, заместник-кмет на Община Смолян; д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание и народен представител от град Смолян; Андриян Петров, заместник-областен управител на Област Смолян

Кампанията „Скъсай с хепатита!” се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание и има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

Сдружение „ХепАктив” предоставя подкрепа на пациентите с хепатит като част от дейностите на CheckPoint София.

Повече подробности за акцията вижте тук.
Снимки от акцията може да разгледате тук.

Категория: