На 28 юли 2018 г., събота, в гр. София, градинката срещу Халите, пред бившата Централна минерална баня, сега Регионален исторически музей, от 10.00 до 17.00 ч., ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C.

Акцията се организира от CheckPoint София и сдружение „ХепАктив” за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли и ще премине под надслова „Скъсай с хепатита!”.

Организаторите насърчават всички хора над 50 години да си направят тест за хепатит В и С. При тях рискът да са носители на някой от хепатитните вируси без да знаят това е значително завишен.

Безплатните изследвания ще се извършват с бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на 15 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения относно предходна консумация на храна и напитки.

На 28 юли всеки, желаещ да се изследва за хепатит В и С, ще може да направи това и на ул. Цар Самуил 111, където CheckPoint София ще работи със стандартното си съботно работно време от 12.00 до 18.00 часа.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и сдружение „ХепАктив” и се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Кампанията има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

Световният ден за борба с хепатита – 28 юли се отбелязва ежегодно от 2008 година насам. Събитието се организира от Световния хепатитен алианс и се чества по цял свят. Инициативата цели да повиши информираността на хората относно тези заболявания, да ги насърчи да се изследват и лекуват.

През 2015 г. Световната здравна организация прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.

За вирусните хепатити:

Хепатит А – Този вид хепатит е по-добре познат като „болестта на мръсните ръце”, тъй като се предава по фекално-орален път. За да избегнете заразяване с него, е нужно да спазвате много добра лична хигиена. Безспорно най-добрият метод за превенция е ваксинацията, която е препоръчителна в България.

Хепатит B – Този вид хепатит може да бъде много коварен, защото може да протече без никакви симптоми, а когато те се проявят, може вече да са минали години от заразяването и съответно да е настъпило чернодробно увреждане. Предава се по кръвен и сексуален път или по време на раждане от майка на дете. В България е въведена задължителна имунизация за всички новородени след 1992 г.

Хепатит C – Този вид хепатит се предава основно по кръвен път и за него не съществува ваксина. Подобно на хепатит B, и той може да протече безсимптомно и да доведе до чернодробна цироза и рак на черния дроб. За щастие за хепатит C има лечение, което се поема и от НЗОК. Проблем у нас обаче остава ниското ниво на диагностика, тъй като безплатни изследвания не се поемат от никакви обществени фондове. Всеки може да се зарази с хепатит C. Сред най-уязвимите групи попадат: лекари и медицински специалисти, зъболекари, хора с пиърсинги и татуировки и други. Сред най-застрашените групи са хората на възраст над 45 години, които в миналото са претърпяли медицински манипулации и кръвопреливане, тъй като преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за хепатит С.

Категория: