136 столичани си направиха тест в инициативата за безплатно и анонимно изследване за хепатит В и С, организирана от CheckPoint София и сдружение „Хепактив“. Кампанията на открито се проведе в градинката пред бившата Централна баня в София в Световния ден за борба с хепатита – 28 юли.

В рамките на лабораторията на открито медицински специалисти на CheckPoint София предоставяха консултации и безплатни тестове на всеки желаещ. При 6 от тествалите се столичани резултатите за хепатит В и С бяха положителни. 5 от софиянци научиха, че са инфектирани с хепатит С, а един – с хепатит В. На всички с положителни резултати бяха дадени разяснения относно хепатита, както и следващите действия по лечението на инфекцията.

В нашата държава има лечение за всички с хепатит С. България постига много в лечението на вирусните хепатити, но за съжаление нямаме план за спиране на разпространението на вируса до 2030 година, каквито са общоевропейските цели“, коментира по повод акцията Силвана Лесидренска, председател на сдружение „Хепактив“, част от CheckPoint София.

„Мисията на CheckPoint София е да гарантира безплатно и анонимно тестване на всеки, който се интересува от своето здраве. Само за половин година сме тествали повече от 1000 души, 32 от които са с положителни резултати за хепатит В и С“, допълва Елена Биринджиева, председател на сдружение „Здраве без граници“, което управлява CheckPoint София.

По данни на Световната здравна организация в Европа всеки ден умират 400 души от хепатит В и С. Затова и международната организация е поставила като приоритетна цел елиминирането на тези заболявания до 2030 г.

Категория: