1414 души се изследваха анонимно и безплатно на място, в CheckPoint София – Център за сексуално здраве, или по време на публични акции за изследване за ХИВ, хепатит В и С и сифилис. Данните отразяват периода 1 юни – 31 август 2018 г. и се отнасят за работата на CheckPoint София, в който услуги по безплатно, анонимно консултиране и придружаване на пациенти предоставят сдруженията „Здраве без граници”, „ХепАктив” и фондация „И”.

904 от изследваните лица за летния период (1 юни – 31 август  2018 г.) са мъже, а повече от 500 са жените, като на тях са извършени повече от 3000 теста.

23 са клиентите на CheckPoint София с положителен ХИВ резултат, като сред тях има само 1 жена.

32 са положителните резултати за хепатит С. Немалка част от изследваните лица с положителен резултат за хепатит са навършили 50-годишна възраст. Половината от случаите на хепатит С са на употребяващи инжекционно наркотици. Най-много случаи на хепатит В има при жени, които не попадат  в нито една рискова група.

23 са положителните случаи на мъже със сифилис, изследвани от консултантите на CheckPoint София, показва още статистиката.

По данни на Министерство на здравеопазването, в София към края на юли са регистрирани 67 лица с ХИВ. За същия период CheckPoint София е открил и насочил към лечение повече от половината от тях – 36. От началото на годината до края на август консултантите на CheckPoint София са открили 50 лица с ХИВ.

Категория: