Над 320 души се изследваха безплатно за хепатит В и С по време на втората акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се проведе на 10 септември 2018 г. в Шумен под личния патронаж на д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, член на Комисията по здравеопазване и народен представител от гр. Шумен.

Бързите тестове отчетоха три положителни резултата за хепатит В – жена на 39 г., жена на 63 г. и мъж на 55 г., и два положителни за хепатит С – мъж на 51 г. и жена на 63 г. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист-гастроентеролог.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и сдружение „ХепАктив” и се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Кампанията има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

Първата акция от кампанията се проведе в Смолян на 23 юли 2018 г. След Шумен кампанията ще продължи в още 4 града на България – Велико Търново, Кърджали, Стара Загора и София, като акциите ще се осъществят до края на месец октомври 2018 г.

Сдружение „ХепАктив” предоставя подкрепа на пациентите с хепатит като част от дейностите на CheckPoint София.

Повече подробности за акцията вижте тук.

Категория: