От 1 октомври 2018 г. CheckPoint София, в партньорство с фондация GLAS и сдружение „ХепАктив”, ще предоставят орални тестове за самоизследване за ХИВ и хепатит С на мъже, които правят секс с мъже. Самоизследването позволява на всеки да се тества на удобно и конфиденциално място или у дома.

В рамките на своята инициатива CheckPoint София ще предложи на желаещите да се изследват с т.нар. „орални тестове”. При тях, за разлика от класическите кръвни тестове, се използва орален тампон и слюнка. Принципът на работа на теста е същият, както и при кръвния – откриват се антитела за вируса. Всеки сет за самоизследване съдържа тест-плочка с тампон и контейнер с буфер, както и инструкции за употреба.

При положителен резултат CheckPoint София ще окаже емоционална, психологическа помощ, както и придружаване в здравната система. Пациентите могат да разчитат на консултиране, обсъждане на ситуацията, информиране за антиретровирусната терапия за ХИВ, първите стъпки в лечението на ХИВ и хепатит С, както и всичко свързано с живота с някоя от инфекциите. На всеки с положителен резултат ще се даде възможност да се включи и в група за взаимопомощ на пациенти.

 

Категория: