61 партньори на ХИВ+ мъже се тестваха с орални тестове в периода 1 април – 1 август 2018 г. Инициативата бе пилотна за CheckPoint София и послужи за въвеждането на програма за т.нар. „home testing“, която ще стартира от 1 октомври 2018 г.

Кампанията за предоставяне на орални тестове на партньори на новооткрити пациенти с ХИВ е в плановете на CheckPoint София от миналата година. В рамките на 2017 г. се наблюдава засилен интерес към изследването за ХИВ на партньори на ХИВ+  мъже, но данните показват, че сред тях не е малък броят на хората, които се притесняват от изследване в медицински център или кабинет за анонимно изследване.

„Това бе и подходящият момент да приложим модела на самоизследване, като дадем възможност на партньорите на ХИВ+ лица да извършат самоизследването на подходящо за тях място, в което се чувстват комфортно и уютно, но да не са сами в това“, коментира Елена Биринджиева, управител на CheckPoint София.

В рамките на пилотната инициатива на всеки партньор на ХИВ+ мъж е дадена възможността да се консултира и да получи информация и подкрепа от ХИВ консултант на CheckPoint София. „Ключово важно за успеха на програмата е създадената възможност за обратна връзка и обсъждане на резултатите с доверено лице, което да припознае проблемите на тази група мъже, както и да запази всичко в конфиденциалност“, коментира още Елена Биринджиева.

Инициативата на CheckPoint София за самоизследване чрез т.нар. „орални“ тестове за ХИВ и хепатит С продължава и през октомври 2018 г., като ще се насочи към затворени гей общности, мъже, които не биха посетили здравен център и „прикрити“ мъже, имащи сексуален опит с мъже. Тестовете се осигуряват напълно безвъзмездно на желаещите да се изследват, стига да са мъже, които правят секс с мъже. Сетът за изследване се доставя с куриер, като доставката е за сметка на получателя. Всеки, който иска да се изследва с т. нар. „орален“ тест е необходимо да попълни тази заявка. Личните данни, получени в рамките на инициативата, ще се използват единствено за целите на доставката и отчитането на резултатите и ще бъдат унищожени 30 дни след самоизследването, съгласно Политиката за защита на личните данни на сдружение „Здраве без граници“.

Инициативата за самоизследването се реализира съвместно от CheckPoint София, фондация GLAS и сдружение „ХепАктив”

Категория: