CheckPoint София – Център за сексуално здраве и сдружение „ХепАктив” ще предложат безплатно изследване за хепатит В и С по време на изложението „Bulgaria Tattoo Expo”, което ще се проведе на 6 и 7 октомври в гр. София (вж. схемата по-долу: търси сектор 9, щанд 36).

Инициативата има за цел да насърчи професионализма и добрите практики в студиата за татуировки и пиърсинг, както и да даде възможност на посетителите на изложението да проверят своя статус по отношение на хепатит В и С. Това е особено препоръчително за хора, които вече имат татуировки или пиърсинг.

„Неслучайно потърсихме партньорство с организаторите на Bulgaria Tattoo Expo. Изработването на татуировка или пиърсинг в студио, което не поддържа висока хигиена и не дезинфекцира правилно инструментите си, може да доведе до сериозни последици за здравето, сред които инфектиране с хепатит В или С. С тази инициатива бихме искали да подкрепим професионалистите в бранша и да призовем към спазването на високи стандарти в практиката”, коментира Силвана Лесидренска, председател на сдружение „ХепАктив”, част от CheckPoint София. „Бихме искали също и да насърчим хората, които вече имат татуировки или пиърсинг, но не са сигурни при какви условията са били извършени, да се отбият при нас и да проверят своя хепатитен статус.”

Безплатните изследвания ще се извършват с бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на 15 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения относно предходна консумация на храна и напитки.

За хепатит В и С:

Хепатит B – Предава се по кръвен и сексуален път или по време на раждане от майка на дете. В повечето случаи протича безсимптомно, като нелекуването му може да доведе до сериозни последствия като рак или цироза на черния дроб. В България е въведена задължителна имунизация за всички новородени след 1992 г.

Хепатит C – Този вид хепатит се предава основно по кръвен път и за него не съществува ваксина. Подобно на хепатит B, и той може да протече безсимптомно и да доведе до чернодробна цироза и рак на черния дроб. За хепатит C вече съществува дефинитивно лечение, което се поема и от НЗОК. Проблем у нас остава ниското ниво на диагностика.

 

Категория: