Близо 70 посетители на изложението „Bulgaria Tattoo Expo”, което се проведе на 6 и 7 октомври в София, се изследваха за хепатит В и С. Бързите тестове не отчетоха положителен резултат.

С инициативата CheckPoint София изрази своята подкрепа към професионалистите в бранша и спазването на добри практики в студиата за татуировки и пиърсинг.

„Изработването на татуировка или пиърсинг в студио, което не поддържа висока хигиена и не дезинфекцира правилно инструментите си, може да доведе до сериозни последици за здравето, сред които инфектиране с хепатит В или С.”, коментира Силвана Лесидренска, председател на сдружение „ХепАктив”, част от CheckPoint София.

Повечето от изследвалите се бяха хора на възраст между 30-40 години, които вече имат татуировка или пиърсинг, както и такива, които обмислят да направят това. Консултантите по вирусен хепатит разговаряха с посетителите за рисковете, свързани с хепатит В и С, както и колко е важно винаги да се търсят лицензирани студиа с високи стандарти в работата.

За хепатит В и С:

Хепатит B – Предава се по кръвен и сексуален път или по време на раждане от майка на дете. В повечето случаи протича безсимптомно, като нелекуването му може да доведе до сериозни последствия като рак или цироза на черния дроб. В България е въведена задължителна имунизация за всички новородени след 1992 г.

Хепатит C – Този вид хепатит се предава основно по кръвен път и за него не съществува ваксина. Подобно на хепатит B, и той може да протече безсимптомно и да доведе до чернодробна цироза и рак на черния дроб. За хепатит C вече съществува дефинитивно лечение, което се поема и от НЗОК. Проблем у нас остава ниското ниво на диагностика.

Категория: