342-ма души се изследваха безплатно за хепатит В и С по време на третата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се проведе на 8 октомври 2018 г. в Стара Загора под личния патронаж на г-жа Кръстина Таскова, член на Комисията по здравеопазване към Народното събрание и народен представител от Стара Загора.

Бързите тестове отчетоха четири положителни резултата за хепатит В – мъже на възраст 35, 51, 59 и 80 г., и два положителни за хепатит С – мъже на 31 и 50 г. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист-гастроентеролог.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и сдружение „ХепАктив” и се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Кампанията има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

„Кампанията „Скъсай с хепатита!” набра огромна скорост. С всяко следващо посещение в страната все повече хора желаят да се изследват за хепатит В и С. Това изключително много ни радва, защото показва че има чуваемост, хората са заинтересовани от темата хепатит и желаят да се погрижат за здравето си. Това също показва колко е важно изследването за хепатит В и С да е достъпно за хората – да се осигурява безплатно от държавата.”, коментира Силвана Лесидренска, председател на сдружение „ХепАктив”, част от CheckPoint София. „Държавата неотдавна декларира, че предстои да бъде създадена Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в България, която да установи ясни правила по отношение на скрининга, лечението, грижите и подкрепата на хората с вирусен хепатит. С готовност ще допринесем с нашата експертиза при създаването на тази Програма, включвайки се в работната група, която предстои да заработи съвсем скоро.”

Първата акция от кампанията се проведе в Смолян през юли тази година, след това продължи в Шумен през септември. Предстои посещение в Кърджали на 15 октомври, а заключителната акция ще бъде в София в края на ноември.

Повече подробности за акцията вижте тук.

За хепатит В и С:

Хепатит B – Предава се по кръвен и сексуален път или по време на раждане от майка на дете. В повечето случаи протича безсимптомно, като нелекуването му може да доведе до сериозни последствия като рак или цироза на черния дроб. В България е въведена задължителна имунизация за всички новородени след 1992 г.

Хепатит C – Този вид хепатит се предава основно по кръвен път и за него не съществува ваксина. Подобно на хепатит B, и той може да протече безсимптомно и да доведе до чернодробна цироза и рак на черния дроб. За хепатит C вече съществува дефинитивно лечение, което се поема и от НЗОК. Проблем у нас остава ниското ниво на диагностика.

Категория: