271 души се изследваха безплатно за хепатит В и С по време на четвъртата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се проведе на 15 октомври 2018 г. в Кърджали под личния патронаж на г-жа Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание и народен представител от Кърджали.


Бързите тестове отчетоха рекорден брой положителни резултати за хепатит В и С – 7 положителни за хепатит В и 2 положителни за хепатит С. Всички хора с положителен резултат са консултирани и насочени към специалист-гастроентеролог за доуточняване на състоянието им.

„Макар откритите хора с положителен резултат за хепатит на фона на общия брой изследвани в Кърджали да потвърждава предполагаемата заболеваемост за България от 1,5% за хепатит В и 0,8% за хепатит С, е очевидна разликата по региони. При последната ни акция в Стара Загора например бяха изследвани 342-ма души и регистрирани 4 положителни резултата за хепатит В и 2 положителни за хепатит С.”, коментира Силвана Лесидренска, председател на сдружение „ХепАктив”, част от CheckPoint София. „Това показва, че освен спешна необходимост от приемането на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, която ясно да очертае ангажимента на държавата към гражданите й, е необходимо и прилагането на гъвкав подход при работа в ендемичните райони. От полза би било и организирането на семинари с участието на лични лекари, на които да се запознаят с актуалните терапевтични консенсуси за лечение на хепатит В и С. За съжаление много от тях все още диагностицират своите пациенти въз основа на „зрителен” преглед със заключението „ти си здрав вирусоносител”, което води след себе си сериозни последствия за здравето на пациента.”

Кампанията „Скъсай с хепатита!” се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и сдружение „ХепАктив” и се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Кампанията има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

Първата акция от кампанията се проведе в Смолян през юли тази година, след това кампанията продължи в Шумен през септември и в Стара Загора през октомври. Предстои заключителна акция в София в края на ноември.

Повече подробности за акцията вижте тук и тук.

За хепатит В и С:

Хепатит B – Предава се по кръвен и сексуален път или по време на раждане от майка на дете. В повечето случаи протича безсимптомно, като нелекуването му може да доведе до сериозни последствия като рак или цироза на черния дроб. В България е въведена задължителна имунизация за всички новородени след 1992 г.

Хепатит C – Този вид хепатит се предава основно по кръвен път и за него не съществува ваксина. Подобно на хепатит B, и той може да протече безсимптомно и да доведе до чернодробна цироза и рак на черния дроб. За хепатит C вече съществува дефинитивно лечение, което се поема и от НЗОК. Проблем у нас остава ниското ниво на диагностика.

Категория: