Марто и Теди се запознават във фитнеса. Започват да се закачат в приложението за запознанства и стигат до момента, в който… нещо се случва между тях. Но едно „Needs Discussion” поставя началото на интересен разговор, който променя правилата на играта. Това е част от историята, която можете да прочетете в издадения от CheckPoint София комикс, популяризиращ модерните начини за изследване за ХИВ и тенденциите в превенцията му.

Комиксът
е част от инициативата #trustme, която се реализира от CheckPoint София, Фондация GLAS и Младежка ЛГБТ организация „Действие” и стартира през септември. Инициативата #trustme има за цел да насърчи изследването на гей/бисексуални/транссексуални мъже за ХИВ и хепатит В и С, като използва иновативни подходи, неприлагани до момента у нас.

Чрез комикса за първи път в България се говори открито за съвременната гей култура и начин на живот, като се засягат чувствителни теми, сред които chemsex (употребата на наркотици по време на секс), мястото на презервативите в съвременната концепция за превенция на ХИВ, все още широко битуващите свързани с ХИВ стигма и стереотипи, концепцията за лечението като средство за превенция (неоткриваем ХИВ=непредаваем ХИВ), ролята на PrEP (предекспозиционна профилактика), важността всеки да се тества и да знае своя ХИВ статус, като направи това по-най удачния за него начин.

Комиксът е авторски, изцяло създаден от креативен колектив български гей мъже, като пресъздава реални ситуации от живота, съобразени с местната действителност. „Дадохме възможност и свобода на момчетата да представят нещата такива, каквито са“, коментира Елена Биринджиева, управител на CheckPoint София.

Инициативата #trustme залага на провокативни визии и послания, сред които „Страхът не е секси. Изследвай се за ХИВ сега” и „Има много начини да сте заедно. Разбери своя ХИВ статус сега”. „Прилагаме иновативен подход за насърчаване на изследването за ХИВ, като целим да предоставим най-подходящата възможност за всеки да направи това,“ допълва Елена Биринджиева.

  

Категория: