Всяка година на 1-ви декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Тази година се чества неговата 30-та годишнина и преминава под надслова „Живей живота си позитивно. Знай своя ХИВ статус (Live life positively. Know your HIV status.)”.

Тазгодишната световна кампания за 1-ви декември насърчава всеки да знае своя ХИВ статус и подчертава важността на това всеки човек, живеещ с ХИВ, да знае своя вирусен товар. Ако човек не знае своя статус и е ХИВ-позитивен, не би могъл да предприеме нужните мерки и да започне лечение навреме, както и да предпази своите партньори. От друга страна ако е ХИВ-негативен и знае това, би бил много по-мотивиран да се информира и да избере най-подходящия за него начин да се предпази от инфектиране. Ако човек е ХИВ-позитивен и не знае своя вирусен товар, не би могъл и да знае дали лечението, което приема е ефективно, дали предпазва неговото здраве и дали спомага за спиране на по-нататъшното разпространение на вируса.

Днес категорично се знае, че ХИВ-позитивен човек, който приема антиретровирусно лечение и е с неоткриваем вирусен товар, не може да предаде вируса на своите партньори по сексуален път. Бременна ХИВ-позитивна жена, която приема антиретровирусно лечение и с неоткриваем вирусен товар, не може да предаде вируса на своето бебе. Ако човек се изследва редовно и започне лечение навреме, се очаква да остане в добро здраве и да има нормална продължителност на живота.

CheckPoint София се присъединява към призива на световната кампания за 1-ви декември и насърчава всеки да се изследва и да разбере своя ХИВ статус. CheckPoint София е и силен застъпник на това всеки човек, живеещ с ХИВ у нас да има достъп до редовно проследване на вирусния товар, като предлага необходимата подкрепа и съдействие на всеки с положителен резултат за своевременно започване на лечение и постигане на неоткриваем вирусен товар.

На 1-ви декември консултантите на CheckPoint София ще тестват всеки, който желае да научи своя ХИВ статус, както в CheckPoint-а, така и по време на изнесените ни акции в София и Пловдив. Подготвили сме приятни изненади за всеки, който дойде да се изследва:

    • Тестване в CheckPoint София (ул. Цар Самуил 111, гр. София), 12-18 часа;
    • Тестване в мобилен медицински кабинет, разположен на бул. Княгиня Мария Луиза 62-66, гр. София в близост до Лъвов мост, 10-14 часа; акцията е организирана съвместно от сдружение „Здраве без граници” и фондация „Инициатива за здраве”;
    • Тестване в Капана, гр. Пловдив (ул. Куртевич 3, Галерия PLOVEDIV, на ъгъла на „Железарска” и „Резбарска”), 10-18 часа.

На 1-ви декември от 14 часа Елена Биринджиева, управител на CheckPoint София, ще вземе участие в беседа с младежката група към общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub (ул. Любен Каравелов 24, гр. София) на тема съвременни начини за изследване за ХИВ и тенденции в превенцията на инфекцията.

Епидемиологични данни

В световен мащаб

Според данните от последния доклад на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) за разпространението на ХИВ по света към края на 2017 г. броят на хората, живеещи с ХИВ (ХЖХИВ) в световен мащаб е 36,9 милиона, като 1,8 милиона са се инфектирали с ХИВ през 2017 г. и 940 000 са починали в резултат на СПИН. Данните още сочат, че през 2017 г. 75% от предполагаемия брой на ХЖХИВ са били наясно със своя статус и 21,7 милиона души са имали достъп до антиретровирусно лечение в световен мащаб. С неоткриваем вирусен товар са били 47% от ХЖХИВ. Достигането и задържането на неоткриваем вирусен товар е от жизненоважно значение за ХЖХИВ да останат в добро здраве и да се прекъсне по-нататъшното разпространение на вируса. За да се проследява ефективно вирусния товар е необходимо неговото измерване да се извършва минимум веднъж на 12 месеца. Докладът още подчертава важността на услугите, базирани в общността, за преодоляване на бариерите в достъпа до изследване за ХИВ.

В Европа

Новият съвместен доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа показва, че през 2017 г. в Европейския регион на СЗО са докладвани близо 160 000 нови случая на ХИВ инфекция. 130 000 от тях са регистрирани в Източната част на региона. Това е най-високият до момента регистриран брой нови случаи, което превръща Източната част на Европейския регион на СЗО в регионът с най-бързо разрастващата се епидемия от ХИВ в света. В страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство се наблюдава намаляване на новите случаи на ХИВ (25 000), основно в резултат на намаляване с 20% на новите случаи сред мъжете, които правят секс с мъже от 2015 г. насам. Kъм края на 2017 г. броят на хората, живеещи с ХИВ в Европейския регион на СЗО е над 2 милиона.

У нас

По данни на Министерство на здравеопазването в България за периода 1986 – 16.11.2018 г. официално са регистрирани 2 984 ХИВ-позитивни лица. От началото на годината са регистрирани 269 нови случая на ХИВ инфекция. CheckPoint София е открил над 25% от тях.

Броят на новоинфектираните мъже е многократно по-голям от броя на новоинфектираните жени – от новорегистрираните лица 240 са мъже и 29 – жени (съотношение 8:1). Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 38%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 29%. Данните показват още, че 97% от новите случаи през 2018 г. са български граждани, а останалите са граждани на други държави.

През настоящата година 88% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 10% – при инжекционна употреба на наркотици. 54% от новорегистрираните са от групата на мъжете, които правят секс с мъже.

Към 30.10.2018 г. общо 1 473 лица с ХИВ се проследяват в 5-те специализирани центъра за лечение на ХИВ/СПИН в страната в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, а 1 391 (94%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Категория: