195 човека се изследваха анонимно и безплатно за ХИВ в София и Пловдив по време на три акции – две в София и една в Пловдив. Инициативата на CheckPoint София е по повод Световния ден за борба със СПИН – 1 декември и е част от кампанията в рамките на Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит.

Всички граждани и гости на София имаха възможност да получат анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ в специален мобилен медицински кабинет, разположен в близост до Лъвов мост, както и да научат своя статус в медицинския център CheckPoint – София, който предоставя целогодишно безплатни изследвания за ХИВ и хепатит. До края на кампанията 92 столичани се възползваха от възможността да си направят безплатен бърз ХИВ тест и разбраха своя статус напълно анонимно. Инициативата за мобилно изследване бе реализирана в партньорство с фондация „Инициатива за здраве“. По време на акцията на открито консултанти на двете организации предоставяха информация как и къде всеки може да провери своя статус с цел ранно откриване на ХИВ и своевременното им насочване за лечение. Доброволци раздаваха на всички минувачи презервативи и червена лентичка – световният символ за съпричастност към каузата за превенция на ХИВ/СПИН.

В Пловдив 103 мъже и жени си направиха комбинирани изследвани за ХИВ и хепатит. От тях 1 мъж е с положителен резултат за ХИВ. След обсъждане с пациента, става ясно, че той е наясно със своя статус отскоро, но все още не може да приеме напълно новината. Предложена му е емоционална подкрепа и е насочен към групите за взаимопомощ, които CheckPoint София организира и провежда в подкрепа на хората, живеещи с ХИВ. Кампанията в Пловдив бе реализирана в партньорство с галерия pLoVEdiv. По време на акцията доброволци раздаваха червени панделки и презервативи на всеки, който се изследва.

По данни на МЗ от 1986 до 16.11.2018 г. в България са регистрирани общо 2 984 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2018 година до средата на месец ноември са открити нови 269 ХИВ позитивни, а до края на годината се очаква техният брой да нарасне с още 30. Годишният брой на регистрираните случаи се увеличава постепенно в годините, като през 2017 г. новорегистрираните са 241. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 8:1 (240 мъже и 29 жени). По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 88% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 10% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. 54% от новорегистрирани са от групата на мъжете, които правят секс с мъже. Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 38%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 29%. Данните показват още, че 97% от новите случаи през 2018 г. са български граждани, а останалите 7% са граждани на други държави.

Прогнозите на експерти показват, че без интервенции за превенция до 2023 г. броят на лицата с ХИВ инфекция само в столицата ще нарасне от 1028 души към 2017 г. до 1621 души, което е индикатор, че трябва да се вземат мерки за контрол на ХИВ на столично ниво.

Категория: