Момчета от София се включиха в поредното общностно събитие, посветено на PrEP (т.нар. предекспозиционна профилактика за ХИВ). Специално за събитието PrEP Talks пристигна британският активист Уил Нътланд. Уил е специалист по въпросите за здравето и социалната справедливост, изследовател и писател. През 2015 г. той става съосновател на PrEPster – проект, който се стреми да обучава и агитира за достъп до PrEP в Англия.

В рамките на събитието Уил Нътлънд представи PrEP. „PrEP означава предекспозиционна профилактика за ХИВ. С прием на таблетка преди и след секс се предотвратява инфектирането с ХИВ. Важно е да се знае, че таблетката не пречи на инфекцията да навлезе в тялото. Хапчето просто „обезсилва“ вируса и не му позволява да се свърже със здрава клетка, както и да се репликира“, каза пред участниците активистът. Таблетката PrEP е антиретровирусно лекарство – същият тип медикамент се приема от хора, които вече са с ХИВ инфекция, допълни експертът. PrEP най-често се приема веднъж на ден. Най-често ползваната таблетна форма е от комбинацията тенофовир и емтрицитабин. Изследванията, според Уил Нътлънд, показват, че PrEP работи най-добре, когато таблетките се приемат системно, а не спорадично – така се гарантират високите нива на лекарството в кръвта и е налице активна защита. Проучванията показват още, че ефективно можем да се предпазим от инфекция, ако приемаме PrEP „при нужда“, след като ясно сме планирали потенциалния сексуален риск и сме го предвидили. Тогава PrEP се приема по определена схема. Д-р Нътлънд допълни още, че PrEP не предпазва от инфектиране със сексуалнопреносими заболявания, както и от хепатит – единствено от ХИВ.

„Повечето хора, които приемат PrEP, не чувстват странични ефекти. Ако все пак се проявят някои реакции на таблетките, те отшумяват до няколко седмици. Най-честите докладвани странични реакции от хапчетата са свързани със стомашни проблеми, главоболие или умора“, коментира PrEP активистът.

Преди да започнете прием на PrEP е важно да сте направили тест за ХИВ от четвърто поколение (антиген-антитяло), съветват от CheckPoint София. Важно е да бъде направено и изследване на бъбречната функция. Всеки, който иска да стартира PrEP, може да разчита на подкрепа от медицинско лице в CheckPoint София при разчитането на резултатите за бъбречната функция. За съжаление, PrEP не се предлага в аптечната мрежа в България. Как да закупите „анти-ХИВ“ хапче, можете да видите тук: https://www.iwantprepnow.co.uk/

Събитието PrEP Talks се организира от CheckPoint София, фондация GLAS и клуб One to One.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Категория: