226 пациенти получиха възможността да се изследват безплатно за хламидия, гонорея и микоплазма. Инициативата е на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и се реализира в партньорство с CheckPoint София. Изследванията са извършвани чрез молекулярни методи (Real Time PCR), които са най-достоверните (с чувствителност и специфичност до 90-95%) и с най-широко използваните тестове за гонорея и урогенитална хламидийна и микоплазмена инфекции. Предимство на молекулярните методи е, че те могат да открият гонорея и урогенитална хламидийна и микоплазмена инфекция в самостоятелно взет секрет и първа сутрешна урина.

19 жени и 207 мъже са се включили в програмата от нейното стартиране през ноември 2018 г. От всички изследвани пациенти 7 са диагностицирани с хламидия, 16 – с гонорея и 5 с микоплазма.

„Благодарим на НЦЗПБ и на д-р Филипова за възможността да инвестираме в здравето на нашите пациенти, като им дадем възможността да получат високоспециализирано изследване безплатно. Вярваме, че тази подкрепа е неоценима за пациентите ни, защото освен, че получават изследване, пациентите ни биват консултирани от опитни професионалисти за своето лечение и последващата грижа за себе си“, коментира Елена Биринджиева, управител на CheckPoint София.

Гонореята и урогенитална хламидийна и микоплазмена инфекции са едни от основните причини за предотвратимо безплодие. В световен мащаб ежегодно от гонорея, хламидия и микоплазма заболяват приблизително повече от 200 милиона души. Националният център по заразни и паразитни болести препоръчва ежегодно тестване за гонорея и урогенитална хламидийна и микоплазмена инфекция на всички сексуално активни жени на възраст под 25 години, както и на по-възрастни жени и мъже с нови сексуални партньори през последните 6 месеца или сексуален партньор, който има доказана полово предавана инфекция.

Категория: