За втора поредна година CheckPoint София се включва в пролетната Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатит, която се провежда между 17 и 24 май 2019 година. Инициативата е в допълнение към ежегодно провежданата през месец ноември есенна Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатит от 2013 година насам.

В рамките на седмицата консултантите на CheckPoint София ще тестват всеки, който желае да научи своя ХИВ или хепатитен статус, както в CheckPoint-а, така и по време на изнесените ни акции.

Инициативата на CheckPoint София е под надслов „Здравето няма възраст!” и насърчава всеки да се изследва за ХИВ и хепатит без значение на пола, сексуалната ориентация и възрастта. Факт е, че хората над 50 години са с повишен риск да са инфектирани с хепатит С без да знаят това, а гей мъжете са по-уязвими към инфектиране с ХИВ.

CheckPoint София използва бързи тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Няма ограничения за прием на храна и напитки преди изследването. Резултатите са готови след 15 минути. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочени и подкрепени в последващите стъпки за уточняване на състоянието им.

Календар на събитията за пролетната Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатит:

  • 17 май – Тестване в CheckPoint София (12-19 часа), ул. Цар Самуил 111, София
  • 18 май – Тестване в CheckPoint София (12-18 часа), ул. Цар Самуил 111, София
  • 19 май – Тестване по време на изнесена акция в Борисовата градина до езерото Ариана от 10 до 16 часа (в партньорство с фондация „Инициатива за здраве”). Отбелязване на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.
  • 20 май – Тестване в CheckPoint София (12-19 часа), ул. Цар Самуил 111, София
  • 21 май – Тестване в CheckPoint София (12-19 часа), ул. Цар Самуил 111, София
  • 22 май – Тестване по време на изнесена акция в Софийски университет от 10 до 15 часа и тестване в CheckPoint София (12-19 часа), ул. Цар Самуил 111, София
  • 23 май – Тестване по време на изнесена акция в Университетска болница „Лозенец” (Правителствена болница) от 10 до 15 часа и тестване в CheckPoint София (12-19 часа), ул. Цар Самуил 111, София
  • 24 май – Официален почивен ден

Категория: