На 20 май CheckPoint София – Център за сексуално здраве ще отбележи Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН в клуб „Оскар“ заедно с лекари, приятели на каузата и близки на засегнатите от ХИВ/СПИН. Мотото на събитието тази година е „ХИВ не убива, но стигмата – да!“. В рамките на инициативата организаторите искат да припомнят, че страхът от ХИВ в медицинската общност е в основата на това пациенти да загиват от съпътстващи ХИВ заболявания, които могат да бъдат овладяни. Музикални комплименти ще поднесат победителката в „Гласът на България“ – Ния и популярният DJ Ясен Згуровски.

Освен с музикално събитие, Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН ще бъде отбелязан, в партньорство с фондация „Инициатива за здраве“, и на 19 май по време на изнесена акция за безплатно изследване за ХИВ и хепатит в Борисовата градина (до езерото „Ариана“).

Системните стигма и дискриминация, които се проявяват спрямо пациентите с ХИВ в българската здравна система са причината пациентите да загиват. Такъв бе случаят на британския гражданин Крейг Харпър. Инфекционистите в петте специализирани центъра за лечение на ХИВ/СПИН в страната са оставени сами да се справят с цялата комплекност на ХИВ инфекцията и съпътстващите състояния. „Без мултидисциплинарен подход в грижите за ХИВ, пациентите с ХИВ в България ще продължават да умират в унижение“, коментира Елена Биринджиева, управител на CheckPoint София.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ се отбелязва за 36-ти пореден път у нас. В света кампанията е известна още като Candlelight Memorial.

От началото на тази година до 16 май 2019 г. са открити нови 101 ХИВ позитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 3 127 лица. Инфектираните са предимно мъже. Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, показват данните на здравното министерство. По-малко от половината от тях са при хомосексуален контакт, а 11 на сто – при инжекционна употреба на наркотици.

Категория: