111 софиянци и 98 благоевградчани се изследваха безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит В и С в рамките на скринингови акции, организирани от CheckPoint София. Повод за инициативата е Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит, която продължава до 23 май.

В София 2 мъже, на 29 и 32 г., а в Благоевград – мъж на 30 и жена на 28 години, са с положителни резултати за хепатит С. Не са открити носители на ХИВ. На пациентите с положителни резултати за хепатит ще бъде предложена емоционална подкрепа и придружаване в здравната система от партньорите на CheckPoint София – ХепАктив.

В събитието на езерото “Ариана” за анонимно и безплатно изследване се включиха почти по равно мъже и жени, докато в Благоевград се изследваха предимно мъже. В Благоевград CheckPoint предоставя анонимно и безплатно изследване, а здравния център работи със записване на часове, поради съображения за сигурност. Акцията в София е организирана в партньорство с колегите от фондация “Инициатива за здраве”, а в Благоевград тестовете се извършваха от д-р Борислав Стоянчов в здравния консултативен кабинет на Сдружение “Здраве без граници”.

Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит има за цел да насърчи повече хора да се изследват за тези две “тихи” инфекции. У нас се предоставя безплатна терапия за контрол на ХИВ, като е признат и у нас научния консенсус, че пациенти с неоткриваем вирусен товар, не могат да предават вируса и да заразяват. Хепатит С вече е напълно лечим, като скъпоструващата терапия е достъпна само за здравноосигурени лица. Към средата на май повече от 100 са новите случаи на ХИВ от началото на годината, показва статистиката на здравното министерство. Над 3000 са лицата с ХИВ у нас, регистрирани от 1986 г.

Категория: