Безплатни изследвания за хепатит В и С през юли и септември в шест български града

18 юли 2019 г. Кампанията стартира по повод Световния ден за борба с хепатита, който ежегодно се отбелязва на 28 юли, и се организира от Сдружение „ХепАктив” и CheckPoint София под патронажа на Министерство на здравеопазването.

Стартът й бе оповестен по време на пресконференция, организирана на 17 юли от УМБАЛ „Св. Иван Рилски” гр. София, в която взеха участие представители на Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Българското дружество по гастроентерология и пациенти. По време на нея бяха дискутирани както постигнатите до момента успехи в лечението на хроничните вирусни хепатити, така и дългогодишните предизвикателства пред медицинската и пациентска общност. В България се предполага, че приблизително 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а около 77 хиляди с хепатит С, но от тях едва един от всеки десети е наясно със своята диагноза, като една от причините за това е липсата на национален скрининг. Ето защо, в края на 2018 г. бе сформирана работна група към Министерство на здравеопазването, която да създаде Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2019-2023 г., като се очаква тя да бъде финализирана през октомври.

пресконференция

Към настоящия момент изследванията за двата вируса не са включени в годишния пакет с профилактични изследвания, ето защо всеки, който желае да се изследва безплатно, може да го направи или по време на нашата кампания, или в Регионалните здравни инспекции. А хората, намиращи се в София, могат да посетят CheckPoint София, който работи целогодишно шест дни в седмицата”, коментира Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.

По време на кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!” гражданите ще могат да узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да получат допълнителна информация относно превенцията, лечението и липсата на симптоматика при тези две сериозно подценявани заболявания.

Допълнителна информация:

Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти чрез бързи тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им и назначаване на лечение при необходимост. За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.

График:

гр. Търговище, площад Свобода, 24 юли от 10 до 17 часа

гр. Разград, пред ДКЦ 1 на бул. „Васил Левски“, 25 юли от 10 до 17 часа

гр. Варна, 26 юли от 10 до 17 часа на две локации едновременно: в близост до пилоните пред Катедралата и на Централния вход на Морската градина

Датите и градовете за септември ще се оповестят допълнително.

При кои хора е увеличен рискът от инфектиране с хепатит В и С?

 • тези над 40-годишна възраст;
 • получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
 • тези на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури);
 • медицинските специалисти;
 • имащите татуировка, пиърсинг;
 • употребяващите наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
 • честите посетители на салони за красота, където рядко се извършва стерилизирация на работните инструменти;
 • тези, които са били в местата за лишаване от свобода;
 • мъжете, които правят секс с мъже.

Обща информация за хепатит В и хепатит С:

 • Най-често симптоми липсват или са неопределени до момента, в който не се развие животозастрашаващо заболяване като чернодробна цироза или карцином (при около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит).
 • При инфектиране с хепатит В около 90% от хората го изчистват спонтанно до 6 месеца след това, останалите 10% развиват хронична инфекция. При хепатит С едва 10% се излекуват спонтанно, останалите 90% имат нужда от лечение.
 • Терапиите за лечение на хепатит В и хепатит С в България са безплатни за всички здравноосигурени пациенти. При хепатит В много рядко може да настъпи излекуване на хроничната форма, но поддържащото лечение е от изключително значение за спиране увреждането на черния дроб, както и за ограничаване разпространението на инфекцията. Хепатит С се лекува изключително успешно в рамките на 8-16 седмици.
 • За хепатит В съществува ваксина, като тя се прилага рутинно на всички новородени след 1992 г. Тя не създава доживотен имунитет, затова може да се наложи реваксинация. За хепатит С не съществува ваксина, не се изгражда имунитет след успешно преболедуване/излекуване и е възможно повторно инфектиране.

За връзка с организаторите: Яна Пиперевска 0988 722 988, office@hepactive.org

Сдружение „ХепАктив” е създадено от група пациенти с основна цел да повиши информираността на обществото относно хепатита като социално-значимо заболяване, както и да оказва съдействие на всеки нуждаещ се. www.hepactive.org

CheckPoint София е нископрагов медицински център, който предоставя безплатни услуги по консултиране и изследване за ХИВ, хепатит и сексуално предавани инфекции. www.checkpointsofia.info

Кампанията се реализира с подкрепата на Gilead Sciences Europe Ltd, АбВи България и Zentiva.

Категория: