995 души се изследваха безплатно и анонимно за хепатит В и С в рамките на първа фаза на кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!”. Кампанията обхвана три града – Търговище, Разград и Варна в периода 24-26 юли.

Бързите тестове отчетоха 21 положителни резултата за хепатит В и 6 за хепатит С. На всеки един с положителен резултат е предоставена подробна информация относно значението на бързия тест, нуждата от неговото потвърждаване чрез PCR методика, терапията, която се прилага, както и конкретните стъпки, които следват да се предприемат оттук нататък. Всички са насочени към най-близката специализирана гастроентерологична клиника, която се намира в УМБАЛ „Св. Марина” гр. Варна, и макар Разград и Търговище да се намират сравнително близо до областния град, някои от хората са изразили притеснение относно многократното пътуване и престой във Варна, и свързаните с това разходи. Не по-малко притеснение, което почти всеки от хората с положителен тест е изразил е, че личният лекар ще откаже направление за специалист/хоспитализация. „Това за пореден път показва, че наличието на модерни терапии за лечение на хепатит В и С у нас, практически не е достатъчно, защото хората са затруднени да достигнат до тях”, коментира Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”. „Необходими са конкретни промени за облекване на административната процедура на НЗОК за получаване на лечение, както и повишаване информираността на личните лекари относно вирусния хепатит. Тяхна отговорност е да насочват бързо и ефективно нуждаещите се към специализираните центрове, където те да получат адекватна помощ.”

Трима от клиентите с хепатит В са разкрили, че знаят за заболяването си от над десет години, но никога не са били насочвани към специалист-гастроентеролог от своя личен лекар.

„Даже не иска да ми назначи едни чернодробни ензими, била съм само носител и нямало смисъл… Никога не съм получавала информация къде да отида, а най-жалкото е, и че майка ми има хепатит В. Тя също никога не е била насочвана, проследявана или лекувана, и разви чернодробни увреждания вследствие на това. Надявам се за мен да не е прекалено късно”, сподели една от дамите с положителен тест за хепатит В.

И макар че всички новородени у нас се ваксинират след 1992 г., един от констатираните положителни случаи на хепатит В е при момиче родено 1998 г. „За по-голяма сигурност тестът беше повторен и отново показа наличие на австралийски антиген. Остава да гадаем какво се е случило с това момиче – дали наистина е получила всички три дози от ваксината, дали титърът на антителата не е паднал прекалено бързо и е настъпило скорошно инфектиране, или пък вирусът й е предаден перинатално от нейната майка при раждане”, коментира Силвана Лесидренска. Момичето е насочено към специализирана болница в София, която разполага с еластограф за неинвазивна оценка на черния дроб. „Биопсията, особено в такава ранна възраст, може да бъде изключително травмираща в емоционален план, ето защо се надяваме, че съвсем скоро тя ще отпадне като задължително изследване за получаване на лечение.”

  

Кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!” се организира от Сдружение „ХепАктив” и CheckPoint София и се провежда под патронажа на Министерство на здравеопазването. По време на кампанията гражданите могат да узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да получат допълнителна информация относно превенцията, лечението и липсата на симптоматика при тези две сериозно подценявани заболявания. Кампанията ще продължи през септември, като точните дати и локации ще бъдат обявени допълнително.

Категория: