Инициативата стартира през м. юли и се организира от Сдружение „ХепАктив” и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването и със съдействието на местните общини и регионалните здравни инспекции.

Кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!” дава възможност на гражданите от шест български града да узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да повишат своята информираност относно двете инфекции. При проведените три акции през м. юли в Разград, Търговище и Варна са изследвани 995 човека с констатирани 21 положителни проби за хепатит В и 6 положителни проби за антитела към хепатит С.

Събитието има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване. В България се предполага, че приблизително 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а около 77 хиляди с хепатит С, но от тях едва един от всеки десети е наясно със своята диагноза.

Кога и къде може да се изследвате?

  • Монтана, 24 септември, от 9 до 15 часа, разположена шатра на площад Жеравица
  • Враца, 25 септември, от 10 до 16 часа, мобилен кабинет на площад Суми
  • Плевен, 27 септември, от 9 до 15 часа, мобилен кабинет на площад Възраждане, пред Читалището (последна акция от кампанията)

Относно изследванията:

Безплатните изследвания ще се извършват от квалифицирани лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им и назначаване на лечение при необходимост. За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.

Категория: