Тази година, Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит (ETW) ще се проведе между 22-29 ноември и ще наблегне на важността на интегрирания подход при скрининга за ХИВ, хепатит В, хепатит С и инфекциите, предавани по сексуален път. Повишаване на осведомеността, достъпа до превенция, безплатни изследвания и навременно лечение са в основата на посланието на организаторите от ETW: Test.Treat.Prevent. (Изследване. Лечение. Превенция)

Инфекциите с ХИВ, хепатит В и хепатит С все още представляват сериозни предизвикателства за общественото здраве в Европа, изискващи координирани и последователни действия от страна на институциите, медицинския и неправителствен сектор. Късната диагностика на тези заболявания представлява потенциален риск от по-нататъшното им разпространение, поява на съпътстващи заболявания и увеличени разходи за здравни грижи.

Ето защо, за поредна година CheckPoint София, със своя интегриран подход при предлагането на услуги в областта на ХИВ, хепатити и сексуално преносими инфекции, ще тества желаещите да проверят своя здравен статус. Инициативата под надслов „Любовта не познава граници. Изследвай се за ХИВ и хепатит!“ насърчава всеки да се изследва, без значение от пола, сексуалната ориентация и възрастта. Факт е, че хората над 50 години са с повишен риск да са инфектирани с хепатит, а гей мъжете са по-уязвими към инфектиране с ХИВ и сексуално преносими инфекции.

Допълнителна информация:

CheckPoint София използва бързи тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Няма ограничения за прием на храна и напитки преди изследването. Резултатите са готови след 15 минути. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочени и подкрепени в последващите стъпки за уточняване на състоянието им.

Работно време на CheckPoint София по време на Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит:

  • 22, 25, 26, 27, 28 и 29 ноември – от 12 до 19 часа, с почивка между 16 и 16.30 часа
  • 23 ноември – от 12 до 18 часа, с почивка между 16 и 16.30 часа
  • 24 ноември – почивен ден

CheckPoint София се намира на ул. Цар Самуил 111, в близост до Женски пазар.

Категория: