В края на ноември бе обявен финалът на журналистическия конкурс на тема „Иновации и напредък в името на общата кауза – за свят без HIV”. Организатор и спонсор на инициативата е ГлаксоСмитКлайн, представител на ViiV Healthcare за България. CheckPoint София, управляван от сдружение „Здраве без граници“, бе партньор на инициативата. Управителят на сдружението Елена Биринджиева връчи една от двете трети награди на отличен журналист.

В конкурса бяха подадени 11 материала от национални и регионални печатни медии и онлайн издания. С първа награда бе отличена Силвия Николова от вестник „Монитор“. Всички отличени получиха плакет, а на всички участници в конкурса бяха връчени сертификати за участие в конкурса.

„Много сме щастливи, че виждаме разбиране по проблемите на хората, живеещи с ХИВ, от страна на институциите, индустрията и експертите“, каза Биринджиева. Тя добави, че „Здраве без граници“ работи изключително много в посока на тестването и ранната диагностика, а сред новите ѝ инициативи е организирането на работа в групи както с пациентите, така и с техните семейства. „Време е да помислим за емоционалното здраве на пациентите и близките им, защото ХИВ е контролиран, но стигмата към хората с инфекцията – не.“, каза още управителката на CheckPoint София.

„Напредъкът в науката е огромен и сме горди, че сме част от него. Представяте ли си – до преди 40 години не знаехме за съществуването на ХИВ и СПИН, а в близко бъдеще очакваме одобрение на първата по рода си дълго действаща инжекционна терапия за възрастни, живеещи с вируса“, каза от своя страна Лиза Бонадона, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн България, и допълни, че компанията ускорява темповете в иновациите, разработването и доставянето на разнообразни терапии. „В ГлаксоСмитКлайн се ангажираме да преодолеем пропуските в терапията на ХИВ в педиатрията чрез предоставяне на решения, гарантиращи, че нито едно инфектирано дете, няма да бъде изоставено“, допълни Лиза Бонадона и добави, че благодарение на иновациите днес ХИВ е хронично контролирано състояние, при което човек може да доживее до дълбока старост.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира, че в България откриваемостта на ХИВ-позитивните е повече от 90% и припомни, че преди близо 30 години, когато за първи път е внесен вирусът в България, всички най-големи  специалисти са събрани. „Бяхме изумени и уплашени. И ето, 30 години по-късно вече има терапия, която контролира  вирусния товар и прави ХИВ неоткриваем. Ние трябва да работим заедно в посока  да се разчупи стигмата, а хората живеещи с това заболяване по-добре да се възприемат от обществото.“, каза още Кантарджиев.

Д-р Нина Янчева от СБАЛИПБ в София отчете социалната значимост на ХИВ и допълни, че колаборацията между различните участници в процеса от изключително значение. „Само обединените усилия на общество, медицински специалисти, институции и пациентски организации могат да доведат до подобряване възприятието на хората живеещи със СПИН в страната ни. Това е обща кауза и се радвам, че виждам толкова много съмишленици днес“, добави тя.

 

Категория: