Изложба под надслов „Предай нататък как не се предава ХИВ“ откри екипът на центъра за сексуално здраве CheckPoint София. Здравният център вече 20 години предоставя безплатно и анонимно изследване с т.нар. „бързи тестове“, при които с капка кръв след 15 минути може да се даде резултат за ХИВ или хепатитна инфекция.

В изложбата са показани различни снимки, които представят кадри от ежедневието, при които хората не могат да се инфектират с ХИВ. Повод за изложбата е национално допитване, реализирано от Изследователския център „Тренд“, според което в обществото съществуват много и различни митове за предаването на инфекцията.

Изложбата може да се види до 7 декември в МОЛ София, а след това ще бъде показана в различни градове в страната.

„Днес ХИВ е напълно контролирано състояние, а не смъртна присъда. Човек с ХИВ, който системно се придържа към антиретровирусната терапия, не може да предаде ХИВ при сексуален контакт, както и може да има напълно здрави, неинфектирани деца“, каза при откриването на изложбата д-р Нина Янчева, началник на Отделението по придобита имунна недостатъчност в специализираната болница по инфекциозни болести в София.

„Медицината спечели много битки с ХИВ, но не може да спечели битката със стигмата към хората с ХИВ. Една от тежките борби е с митовете как се предава вируса. За съжаление, много българи вярват, че ХИВ се предава с прегръдка, целувка“, каза управителката на сдружение „Здраве без граници“ Елена Биринджиева.

Националното социологическо проучване показва, че 8 на сто от българите са на мнение, че човек може да се инфектира с ХИВ чрез докосване или ръкостискане. Всеки трети българин вярва, че човек може да се зарази с ХИВ чрез целувка. Всеки четвърти (25%) смята, че човек може да се зарази с ХИВ от неизмити прибори в кафене или ресторант, както и при споделянето на храна. Отново всеки четвърти е на мнение, че човек може да се инфектира при разговор с ХИВ-позитивен чрез кихане или кашляне. Всеки пети (21%) е на мнение, че човек може да се зарази с вируса  чрез ползване на обща тоалетна.

Едва 11% от българите декларират, че са си правили тест за ХИВ, а 86% от българите декларират, че не са се изследвали за вируса. От изследването става ясно, че 94% от българите не биха се омъжили/оженили за човек, носител на ХИВ, а 76% посочват, че не биха били приятели с хора, живеещи с ХИВ. Това обществено разбиране и дистанциране на хората, носители на вируса, в голяма степен е предпоставка за криенето на ХИВ статуса. 87 на сто от сънародниците ни не биха живели с ХИВ-позитивен. По отношение на работата, се отчита разчупване на нагласите, като 27% от хората посочват, че биха работили с човек, който е носител на ХИВ.

На 1 декември в МОЛ София се проведе и кампания за безплатно и анонимно изследване за ХИВ. Изследваха се 50 лица, като не бяха открити положителни случаи на ХИВ и хепатит С.

Всички снимки от откриването на изложбата „Предай нататък как не се предава ХИВ“ вижте тук:

ГАЛЕРИЯ

Категория: