PrEP

PrEP (преекспозиционна профилактика) е таблетка, която предпазва срещу ХИВ. Ако се приема всеки ден, по едно и също време, PrEP много по-ефикасно предпазва от ХИВ, сравнено с презервативите, които често се късат, изхлузват, поставят наобратно, но най-вече, които почти никога не се използват по време на орален секс. PrEP не може да те предпази от останалите СПИ (сексуално предавани инфекции), а единствено от ХИВ.

Какво е PrEP?

PrEP означава преекспозиционна профилактика. PrEP се приема преди секс, следователно е преекспозиционен. Профилактика означава процедура, която предотвратява инфекции. Следователно, ХИВ-негативни хора могат да ползват PrEP, за да не се заразят с ХИВ.

На този етап PrEP представлява таблетка, която се приема перорално и включва два медикамента: тенофовир ДФ (TDF) и емтрицитабин (FTC). Най-известното патентовано име за тази комбинация е Трувада, но вече има и нови, генерични версии на PrEP.

TDF и FTC са широкоразпространени медикаменти за третиране на ХИВ. PrEP е одобрен в САЩ през 2012, а в Европа през 2016.

За кого е подходящ PrEP?

Ако си ХИВ-негативен и не ползваш презервативи редовно, PrEP ще намали риска да се заразиш с ХИВ.

Други фактори, свързани с по-голям риск от заразяване с ХИВ, са:

 • Наличност на СПИ (сексуално предавани инфекции), особено ректални инфекции или сифилис;
 • Употребата на стимулиращи наркотични вещества по време на chemsex (метамфетамин, мефедрон и др.);
 • Ако твоят ХИВ-позитивен партньор има проблем с придържането към своята антиретровирусна терапия (АРТ);
 • Ако се намираш в ситуация, в която е трудно или невъзможно да се използва презерватив;
 • Ако предоставяш секс услуги;
 • Ако смяташ, че твоят партньор или партньори са изложени на риск от заразяване с ХИВ;
 • Ако твоят партньор е от страна, в която ХИВ се среща често;
 • Ако твоят партньор е бисексуален или има и други сексуални партньори;
 • Ако ти или твоите партньори употребявате инжекционни наркотици и ползвате едни и същи игли и спринцовки.

Говори с лекар, който е наясно с PrEP, ХИВ и СПИ, за да разбереш до каква степен си изложен на риск относно заразяване с ХИВ.

Има ли хора, които не трябва да ползват PrEP?

PrEP не бива да се ползва от хора, които живеят с ХИВ.

PrEP обикновено не е препоръчителен, ако:

Колко е успешен PrEP?

PrEP изключително успешно предотвратява риска от заразяване с ХИВ. PrEP работи оптимално, ако се приема по правилния начин.

В световен план, от десетките хиляди хора, ползващи PrEP, са регистрирани само три ХИВ инфекции в случаите, в които даденият човек е ползвал PrEP. Два от тези три случая се дължат на ХИВ, който е резистентен към медикаментите в PrEP.

PrEP и страничните ефекти

Мнозинството от хората, ползващи PrEP, не изпитват странични ефекти.

Независимо от това, както всеки друг медикамент, PrEP е способен да предизвика странични ефекти. По време на научни проучвания е установено леко гадене, разстройство, подут стомах или главоболие по време на първия месец на ползване на PrEP при по-малко от един на всеки 10 души. Тези странични ефекти обикновено изчезват след първия месец.

Понякога PrEP води до по-сериозни странични ефекти, като занижена бъбречна функция и/или костна плътност. Ето защо се прави проследяване на тези две функции преди и по време на употреба на PrEP.

Развиване на резистентност към PrEP

Ако приемаш PrEP правилно, шансът да развиеш резистентност (тоест хапчето да престане да действа) е много малък.

Първо, резистентността се отнася до ХИВ, а не до човек. Следователно, ХИВ-негативен човек не може да е резистентен. Второ, резистентността е риск само ако си ХИВ-позитивен. Дори тогава рискът е малък.

Рисковете относно резистентност към медикамента са:

 • Ако започнеш да приемаш PrEP, без да знаеш, че вече си ХИВ-позитивен. Ето защо тестването за ХИВ преди да започнеш PrEP е неописуемо важно!
 • Ако станеш ХИВ-позитивен по време на период, в който си преустановил прием на PrEP, не се тестваш за ХИВ и отново започнеш да приемаш PrEP.
 • Ако изпускаш твърде много PrEP дози и концентрацията на медикамента в тялото ти е твърде ниска, за да те предпази от ХИВ.
 • Сблъскване с резистентен ХИВ. Това е голяма рядкост. В света са регистрирани само два случая, в които PrEP не действа заради резистентен ХИВ.
PrEP и СПИ (сексуално преносими инфекции)

PrEP не те предпазва от други СПИ (сексуално предавани инфекции). Само от ХИВ! Най-добрият начин да се предпазиш от всичките СПИ е презервативът.

Въпреки че другите СПИ са предимно лесни за лекуване, понякога са придружени от неприятни и сериозни симптоми. Ето защо е важно да се тестваш редовно за всичките СПИ.

Три сексуално предавани инфекции, за които има ваксини: хепатит А, хепатит B, HPV. Редно е да се имунизираш срещу тях.

PrEP и контрацепцията

Безопасно е да се ползва PrEP заедно с повечето видове хормонална контрацепция. PrEP не въздейства върху твоята контрацепция. Контрацепцията няма да повлияе на PrEP.

PrEP взаимодейства ли си с други медикаменти?

PrEP не си взаимодейства с повечето налични медикаменти. Но ако ти бъдат предписани лекарства, винаги споделяй с доктора, който ти ги предписва, че приемаш PrEP.

Важно е да запомниш, че TDF (единият от двата медикамента в PrEP) си взаимодейства с някои нестероидни противовъзпалителни лекарства, особено диклофенак. Приемането на двете хапчета заедно може да доведе до бъбречни проблеми. Други проблемни взаимодействия се наблюдават с ибупрофен и напроксен. Избягвай тези лекарства, ако приемаш PrEP, или сподели с доктора си, ако е наложително да ги пиеш.

PrEP е безопасен за транс и небинарни хора, които приемат хормонална терапия.

Бременност и PrEP

Ако планираш бременност или не ползваш контрацепция, ежедневен PrEP ще ти помогне да останеш с ХИВ отрицателен статус.

Ако знаеш, че твоят партньор е ХИВ-позитивен, препоръчително е той да започне антиретровирусна терапия (АРТ). Когато той достигне неоткриваем статус, няма да има нужда ти да ползваш PrEP.

Ако забременееш, докато ползваш PrEP, нужно е да говориш със своя лекар.

Кърмене и PrEP

Ежедневният прием на PrEP е безопасен и той може да бъде използван безпроблемно, ако кърмиш. Едва 2% от FTC и само 0.03% от TDF присъстват в кърмата.

PrEP за транс и небинарни хора

PrEP е безопасен и ефективен за транс и небинарните хора.

Дозировката зависи от типа секс, който се практикува, но ежедневният прием е препоръчителен.

Хората, които практикуват вагинален/фронтален секс, е нужно да приемат PrEP поне 6 дни в седмицата. По този начин нивото на PrEP в тъканта е достатъчно високо, за да ги предпази от ХИВ.

„Само при нужда“ дозировката е опция, ако единственият риск от заразяване с ХИВ в твоя случай е аналният секс.

PrEP е безопасен в комбинация с хормоналната терапия. Хормоналните нива няма да бъдат засегнати от PrEP.

Чудесен ресурс за взаимодействията между PrEP, ХИВ медикаментите и хормоналната терапия са следните източници от Университета в Ливърпул:

https://www.hiv-druginteractions.org/printable_charts

Редица проучвания разглеждат взаимодействието между хормоните и PrEP в транс жените. Желателно е скоро да има такива проучвания и за транс мъжете.

CliniQ е базирана в Лондон клиника за сексуално здраве и по-добър живот за транс хората. Те издават ресурси относно PrEP и транс хората:

www.cliniq.org.uk

Как да си купя PrEP?

Възможно е да се закупи генеричен PrEP онлайн.

Генеричен PrEP е версия на хапчето, която съдържа същите два медикамента (TDF+FTC). Две широкоразпространени генерични версии на PrEP са Tenvir-EM (произведен от Cipla) и Ricovir-EM (произведен от Mylan). И двете версии са одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата, което е ключово за тяхното качество. Други генерични версии на PrEP с подобно одобрение можеш да намериш тук:

www.fda.gov/InternationalPrograms/PEPFAR/ucm119231.htm

Когато закупуваш PrEP онлайн, е възможно да отнеме време, докато доставката пристигне до твоя адрес. Препоръчително е да направиш поръчката поне месец по-рано.

Ключово е да си поръчаш хапче, което съдържа TDF+ емтрицитабин (FTC). Например, нужно е да си купиш Tenvir-EM или Ricovir-EM вместо просто Tenvir или Ricovir.

Следните сайтове дават полезна информация относно начина на поръчване на PrEP онлайн, независимо дали имаш рецепта (или не) за него:

www.iwantprepnow.co.uk

www.prepster.info

www.i-base.info/qa/category/prep

PrEP, поръчан чрез тези сайтове, е доказано добър. Проучване на 56 Dean Street (клиника за сексуално здраве в Лондон) отчита добри нива на медикаментите в тялото при хора, които ползват генеричен PrEP поръчан от iwantPrEPnow. Засечени са 0 трансмисии при над 400 души, ползващи генеричен PrEP, в рамките на година.

Преди да почнеш PrEP

PrEP може да бъде ползван само и единствено ако си ХИВ-негативен. Следователно е задължително да се тестваш за ХИВ, преди да започнеш да приемаш PrEP.

Ако вече си ХИВ–позитивен, не го знаеш, но започнеш PrEP, ти можеш да развиеш резистентност към медикаментите (TDF, FTC) в таблетката.

Провери бъбреците си чрез кръвен тест за креатинин. Понякога е нужна и проба урина за протеин. Препоръчително е тези тестове да се направят, преди да започнеш да приемаш PrEP.

Тествай се за всичките СПИ (сексуално преносими инфекции). Регулярните тестове за всичките СПИ са нещо силно препоръчително за хората с активен сексуален живот, независимо дали ползваш PrEP или не.

Задължително се тествай за хепатит B (HBV). Съставките в PrEP са активни освен срещу ХИВ, и срещу хепатит B. Ако си ХИВ-негативен, но с хроничен хепатит B, можеш да ползваш PrEP, но ще се наложи да го пиеш много по-стриктно. Ако знаеш, че имаш хорничен хепатит B и искаш да започнеш да пиеш PrEP, редно е да се обърнеш към специалист (вирусолог/инфекционист).

Ако тестът ти за хепатит B е отрицателен, това е чудесна възможност да се ваксинираш срещу хепатит B и да премахнеш безпокойството относно това потенциално хронично заболяване от съзнанието си.

Ако вече си почнал PrEP

За хората, които вече приемат PrEP, мониторингът е толкова важен, колкото регулярното приемане на таблетката. Нужно е следното:

На всеки 3 месеца:

 • Тествай се за ХИВ;
 • Тествай се за всичките СПИ (сексуално преносими инфекции);
 • Проба урина за протеин, чийто резултат ще покаже дали има нужда от допълнителни тестове (кръв и урина) за бъбречна функция;
 • Допълнителен тест за бъбречна функция може да се наложи, ако си над 40 години и в риск от развиване на бъбречни проблеми.

На всеки 12 месеца:

 • Кръвен тест за бъбречна функция;
 • Тест за хепатит C, ако правиш необезопасен анален секс или ако си мъж, който прави секс с мъже.

За транс и небинарни хора:

Ако имаш притеснения относно хормонални взаимодействия, говори със своя доктор. Като изключим етинилестрадиол (не бива да се ползва заедно с PrEP), хормоналните нива няма да бъдат повлияни от PrEP.

Как да пия PrEP?

На тялото му е нужно време да абсорбира даден медикамент. Следователно PrEP трябва да се приема преди секс (за да повиши нивата на медикамента в тялото) и след секс (за да запази нивата високи).

Двата компонентва в PrEP са различни. Емтрицитабин (FTC) се абсорбира бързо и предоставя защита часове след прием, но пък и по-бързо спадат натрупаните нива от този медикамент. TDF, от друга страна, се нуждае от около 24 часа, за да достигне до ректалната и генитална тъкан, но запазва високи нива за по-дълго.

Можеш да приемаш PrEP според начина, по който правиш секс.

За вагинален секс е нужно да приемаш PrEP ежедневно, поне 6 дни в седмицата. Също е необходимо да приемаш лекарството поне седмица, за да се достигнат нужните нива на защита срещу ХИВ. Причина се дължи на това, че PrEP се абсорбира във вагиналната тъкан по различен начин от този, по който се абсорбира в ректалната.

За анален секс проучванията също сочат, че ежедневният прием предоставя оптимална защита. Но и опцията „само при нужда“ също се доказва като много стабилна. Какво ще рече „само при нужда“:

 • Прием на 2 таблетки (двойна доза) преди секс -> прием на 1 таблетка 24 часа след двойната доза -> прием на още 1 таблетка 48 часа след двойната доза.

Опцията „само при нужда“ не е подходяща за:

 • жени, транс жени, практикуващи вагинален секс
 • транс мъже, практикуващи вагинален/фронтален секс

За мъжете, практикуващи рисков секс, като например „активен“ (вагинален или анален), опцията „само при нужда“ е ОК, но наличните проучвания сочат към препоръчителен ежедневен прием.

Ежедневен прием на PrEP за анален и вагинален секс

Повечето проучвания за PrEP проследяват опцията на ежедневен прием.

Когато приемаш PrEP всеки ден, ти осигуряваш на тялото си непрестанна, 24/7 защита срещу ХИВ. Това премахва разправията с планиране на това кога точно да правиш секс и кога да приемаш нужните дозировки, ако ползваш опцията „само при нужда“.

Ако правиш необезопасен секс всяка седмица, ежедневният прием на PrEP е препоръчителната опция.

Важно:

 • Ако планираш ежедневен прием на PrEP, но очакваш съвсем скоро да имаш рисков контакт, започни с двойна доза.
 • За анален секс, четири или повече дневни дози всяка седмица ще предоставят нужната защита, особено след първата седмица.
 • Помни, за вагинален секс е нужно PrEP да се приема всеки ден.
Само при нужда- PrEP за анален секс

За хората, практикуващи анален секс, които не желаят да приемат PrEP всеки ден, съществува опцията да го пият само тогава, което им е нужен. Това можем да определим като дозировка „само при нужда“.

Приемането на PrEP само преди и след секс е много ефективно. Тази опция е много атрактивна, ако не ти се налага/случва често да правиш необезопасен анален секс. Или пък ако знаеш кога точно ще правиш такъв секс.

Ако си купуваш PrEP онлайн, тази опция е още по-атрактивна, защото ще имаш нужда от по-малко дози и ще харчиш по-малко пари. Това също би намалило опасенията от потенциални странични ефекти. „Само при нужда“ опцията не е възможна, ако имаш хроничен хепатит B.

Дозировката при опция „само при нужда“:

 • Взимаш двойа доза PrEP (2 таблетки) преди да правиш секс. Препоръчително е това да стане между 2 и 24 часа преди сексуалния акт (това е дозировката, ползвана по време на IPERGAY проучването).
 • Взимаш 1 таблетка PrEP 24 часа след двойната доза.
 • Взимаш още 1 таблетка PrEP още 24 часа по-късно.

Казано накратко: опитай се да приемаш една таблетка 24 часа и 48 часа след първата двойна дозировка.

Предварителната дозировка е ключова за оптимална защита срещу ХИВ, но ако случайно я изпуснеш или изпиеш късно, приемането на двойна доза веднага щом се сетиш все пак ще предостави някаква защита.

Примери за дозировка -Само при нужда-

Ако правиш необезопасен анален секс само 1 път седмично:

Ако смяташ, че ще правиш секс в петък или през уикенда, можеш да приемеш две таблетки в четвъртък, например в 22:00 часа. След това, ако например правиш секс в петък в 19:00, е нужно да приемеш 1 таблетка и в петък, и в събота около 22:00 часа.

Тези рамки са приблизителни. Ще получиш добра защита дори ако приемеш двойната предварителна дозировка в четвъртък в 18:00 часа и правиш секс в петък в 23:00 часа. Дори двойната предварителна дозировка да бъде приета само 2 часа преди секс или директно преди секс, или дори веднага след секс, някакъв PrEP винаги е по-добрият вариант, отколкото никакъв PrEP.

В случая на практикуване на необезопасен анален секс веднъж седмично, дозировката „само при нужда“ изисква прием на 4 таблетки.

 • Ако правиш необезопасен анален секс няколко пъти седмично:

Приемаш своята двойна доза както обикновено, между 2 и 24 часа преди секс.

Ако правиш секс в събота и още няколко пъти до неделя в 1 часа през нощта, продължавай да приемаш по 1 таблетка всеки ден по едно и също време, докато не станат 2 дози след последния секс. В този вариант, последната ти доза ще е в понеделник около 14:00 часа.

Ако не правиш секс в събота или неделя, но решиш да правиш секс в понеделник, е нужно да продължиш само с по 1 таблетка в неделя и понеделник, защото вече ще имаш достатъчно добри нива на дозиране в тялото. Продължаваш да приемаш PrEP ежедневно, докато не достигнеш до два дни без секс, в случая – до сряда включително.

Ако започнеш дозировка с PrEP, но не правиш секс в събота и нямаш план да правиш секс в неделя и понеделник, няма нужда да приемаш PrEP в тези последващи дни.

 • Ако правиш необезопасен анален секс няколко пъти, но след това правиш още секс, преди да са изминали седем дни след последната PrEP доза:

Ако са изминали по-малко от 7 дни между края на един „само при нужда“ период и започването на втори такъв, нужно е да приемеш само 1 таблетка (не двойна доза) преди започването на втория период.

Ако са минали повече от 7 дни между два такива периода, започни втория период с 2 таблетки (двойна доза).

Какво да направя, ако изпусна доза PrEP?

Ако изпуснеш едно хапче, или дори две, всичко ще бъде наред. Просто не прекъсвай приема на PrEP. Продължи с приема веднага щом се сетиш, че си изпуснал доза.

Ако ползваш PrEP ежедневно, но се случи повече от седмица да не си приемал доза, започни наново с двойна доза (две таблетки) и след това продължи, както обикновено, с по едно хапче на ден.

Никога не приемай повече от една двойна доза (две хапчета), когато започваш PrEP. Повече от една двойна доза на седмица може да е вредна за теб.

Не приемай повече от 7 таблетки на седмица.

Кутийката за хапчета е перфектен начин да следиш дали си изпил дозата си за съответния ден. Такива кутии могат да бъдат закупени от всяка аптека.

Избери си конкретно време в деня, в което да приемаш своя PrEP. Не е задължително да е точно избран час, но изборът на точен час ще ти помогне да се придържаш към PrEP възможно най-добре и ще доведе до оптимална защита срещу ХИВ.

Ако прекъсваш PrEP и се случи да имаш рисков сексуален контакт в периода на прекъсването, редно е да си направиш ХИВ тест, преди да започнеш PrEP отново.

Ако си избрал „само при нужда“ опцията и изпуснеш двойната доза преди секс, определено вземи двойна доза веднага след като се сетиш, дори да е след секс. След това продължи със схемата. Изпуснатите дози са по-опасни при „самo при нужда“ опцията, отколкото при ежедневната опция.

Мога ли да премина от ежедневен PrEP към „само при нужда“ PrEP и обратно?

Ако рискът ти от заразяване с ХИВ се промени, можеш да спреш и почнеш отново PrEP или да промениш начина, по който го приемаш. PrEP може да бъде съобразен с твоите нужди и начин на живот.

Опцията „само при нужда“ е невъзможна в следните ситуацтии:

 • Ако имаш хорничен хепатит B
 • За жени, които желаят защита по време на вагинален секс, ежедневното приемане на PrEP седем дни преди необезопасен секс е задължително.
 • За транс жени, транс мъже и небинарни хора, които желаят защита по време на необезопасен вагинален/фронтален секс.
Мога ли да прекратя PrEP напълно?

Подобно на гъвкавостта на прием на PrEP, ти можеш да решиш, че искаш изцяло да прекратиш приема на PrEP, което е напълно възможно.

Ако обсъждаш опцията за цялостно прекратяване на прием на PrEP с партньор (партньори), определено си направи тест за ХИВ и всичките СПИ (сексуално предавани инфекции) минимум 4 седмици след последния рисков контакт.

Прекратяване на ежедневен прием на PrEP: продължи да приемаш PrEP още 7 дни след последния рисков сексуален контакт, преди да го спреш.

Прекратяване на „само при нужда“ PrEP: ако си имал рисков контакт наскоро, продължи да приемаш PrEP по предписание за следващите 48 часа, тоест по една доза PrEP за двата поредни дни след последния ти рисков контакт. След това можеш да прекатирш PrEP. Винаги можеш да започнеш да приемаш PrEP отново.

Ако си преустановил приема на PrEP, но имаш рисков контакт, може да се наложи да ползваш PEP (постекспозиционна профилактика). PEP трябва да се започне не по-късно от 72 часа след рисковия контакт, за да може да те предпази от потенциално заразяване с ХИВ.

Източник: Източник: www.deystvie.org