Трима лекари от Отделението по придобита имунна недостатъчност в София, част от СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров“, и завеждащият на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив ще предоставят консултации и рецепти за PrEP и PEP. Това съобщиха за CheckPoint София д-р Нина Янчева от ОПИН в София и проф. Марияна Стойчева от УМБАЛ „Свети Георги“.

PrEP е сред най-новите и ефективни начини за борба с ХИВ. Когато се приема редовно и по схема, не позволява практикуващите незащитен секс да се инфектират с ХИВ. PEP е терапия, която се приема един месец след потенциално излагане на риск от инфектиране с ХИВ.

В Пловдив рецепти и консултации могат да се получат от проф. Стойчева от понеделник до петък, от 8.00 до 12.00 часа, в кабинета по ХИВ в Клиника по инфекциозни болести, УМБАЛ „Св. Георги“, която се намира на ул. Пещерско шосе 66. Телефон за връзка с клиниката: тел: (032) 602 746.

В София д-р Нина Янчева, д-р Тимчев и д-р Страшимиров от Отделението по придобита имунна недостатъчност, срещу заплащане, ще предоставят рецепти за PrEP и PEP всеки понеделник и всяка сряда от 8.00 до 12.00 часа в приемния кабинет на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“. При необходимост от повече информация, можете да се свържете с д-р Янчева на тел. 0878 750 904.

Специалистите от двете болници информират, че предоставят консултации и рецепти за медикаменти, предотвратяващи инфектиране с ХИВ, но не предлагат самите медикаменти.

Категория: