Дори и в условията на пандемия, CheckPoint София ще отбележи пролетната Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатит (15-22 май 2020 г.)

Пандемията с COVID-19 засегна днешния свят по невиждан до този момент начин и в размери, които надхвърлиха и най-смелите прогнози. Реалността, в която живеем вече е различна, но необходимостта от общностни услуги остава същата. Вирусните заболявания като ХИВ и хепатит няма да изчезнат и е от изключителна важност информационните и скрининг активности да не бъдат прекъсвани, особено в условията на криза.

Хората, които са изложени на по-голям риск от инфектиране с ХИВ и вирусите на хепатит В и С, също така са по-уязвими и към заболяване с COVID-19. Опитът сочи, че ограничаване на услугите по превенция и скрининг води впоследствие до повишаване честотата на новите инфекции, до увеличен брой къснодиагностицирани случаи, забавен достъп до медицински грижи и лечение, както и повишаване нивата на тревожност, проявите на стигма и дискриминация. Ето защо, CheckPoint София поднови своята дейност още на 22 април, макар към днешна дата редица подобни центрове в Европа да остават все още затворени.

Центърът се включва активно в отбелязването на пролетната Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатит, като призовава „Погрижи се за здравето си и във време на пандемия. Изследвай се за ХИВ и хепатит безплатно!”

В периода 15-22 май, консултантите на CheckPoint София ще изследват всеки, който желае да научи своя ХИВ или хепатитен статус, при спазване на стриктни мерки за безопасност и сигурност. Не е необходимо записване, но е нужно да се запознаете предварително с правилата за посещение.

Информация за изследванията:

Използват се бързи тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Няма ограничения за прием на храна и напитки преди изследването. Резултатите са готови след 15 минути. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочени и подкрепени в последващите стъпки за уточняване на състоянието им.

Работно време на Центъра:

15 май, петък от 11 до 16 часа
18 май, понеделник от 11 до 16 часа
20 май, сряда от 11 до 16 часа
22 май, петък от 11 до 16 часа

Адрес:

София, ул. Цар Самуил 111

Категория: