Близо 3000 българи се изследваха за ХИВ, хепатит В, С и сифилис през 2020 г. Това показват данните на здравия център CheckPoint София за тази година. За сравнение с 2019 г. – изследваните лица са почти наполовина по-малко. Поради усложнената епидемиологична обстановка, центърът не работи с клиенти за един месец – през март, а след това до края на годината предлага услуги по анонимно и безплатно изследване в три работни дни – понеделник, сряда и петък.

Данните на центъра показват, че в него са се изследвали 2106 мъже и 743 жени, почти поравно са гей хората и хетеросексуалните лица. Хората между 55 и 75 години, получили безплатно изследване, са близо 50.

От данните на центъра става ясно, че повече се изследват мъжете. За тях е характерно рисковото от инфектиране поведение. Жените се изследват по-често профилактично, за да знаят статуса си. Близо 150 са пациентите, на които центърът е предоставил безплатно и анонимно изследване, необходимо за инвитро процедури.

На всички клиенти на центъра са предоставени повече от  9200 безплатни изследвания. 34 от изследваните пациенти са с положителен резултат за ХИВ. От тях 31 са мъже, които практикуват секс с мъже, а останалите 3 са инфектирани по хетеросексуален път. Сред тях има и 1 жена, която към момента на откриването, е бременна. Към края на 2020 г. се очаква тя да роди здраво дете, тъй като за нея са предприети всички действия за гарантиране на живота и здравето на очакваното бебе.

През 2020 г. са открити и 19 нови случая на хепатит С, както и 12 на хепатит В.

Със сифилис са диагностицирани 32 пациенти, като на всички е предложена консултация с лекар, назначено е лечение, което е приложено в здравния център. 3 от случаите на инфектирани със сифилис са на жени. Именно лечението на сифилис е едно от големите предизвикателства у нас, тъй като не се доставя инжекционен пеницилин в страната, няма и единна политика за грижата за пациенти със сифилис. За да реши този въпрос, екипът на CheckPoint София предоставя лекарска консултация, закупува необходимия антибиотик и извършва необходимите медицинските манипулации за целия период на лечение.

От октомври 2020 година водещ инфекционист предоставя безплатно и анонимно консултиране за приемането на т. нар. „хапче против ХИВ“ преди преди рискови контакти (т. нар. PrEP), както и за предпазване от инфектиране след рисков секс (т. нар. PEP). Медикът назначава изследвания, предоставя рецепта и консултира за правилния прием. Освен това, медицинското лице консултира и за лечение на сексуалнопреносими инфекции. Прегледи, консултации и лечение се предоставя и на пациенти, живеещи с ХИВ. По този начин CheckPoint София инвестира в сексуалното здраве и физическото благополучие на всеки, който смята, че по някакви причини е в рискова група.

Към момента CheckPoint София е единствения недържавно финансиран център в страната, в който може да се предостави безплатно и анонимно консултиране за ХИВ и хепатит. Алтернатива са 13 регионални здравни инспекции, до които имаше ограничен достъп поради пандемията, твърдят пациенти.

Екипът на здравния център благодари за съвместната работа по случаи на пациенти на колегите си от Фондация И и на екипа на сдружението за борба с хепатита Хепактив.

Категория: