Ваксините срещу COVID-19, които са разрешени за приложение, се считат за безопасни за лица, живеещи с ХИВ. Преди да бъдат разрешени, тяхната безопасност е била оценена според изискванията на  регулаторните  агенции в САШ и Европейския съюз. Няма данни, които по какъвто и да е начин, да сочат, че ваксините няма да са също толкова безопасни, колкото и при останалите хора.

В нито една от ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna  и AstraZeneca не се съдържа жив, репликиращ се вирус и те се считат за безопасни при лица с понижена имунна система.

В някои от клиничните изпитвания са били включени доброволци от държави с голямо разпространение на ХИВ като Южна Африка, сред които лица, живеещи в ХИВ.

Като при повечето ваксини след приложението им има постваксинални реакции. Те биват локални (болка на мястото на приложение) и общи ( отпадналост, повишена телесна температура, втрисане, болки в стави и мускули. Но те не са задължителни и при много хора могат изобщо да не се проявят. При незначителен брой хора е имало по-сериозни алергични реакции, но това се контролира чрез наблюдение на ваксинираните от 15 до 30 минути.

Няма причини да се смята, че алергичните реакции при лица, живеещи с ХИВ, ще са по-чести.

Трябва ли да се ваксинират срещу COVID-19 лицата, живеещи с ХИВ?

За хората, живеещи с ХИВ, ползите от ваксините срещу  COVID-19 са същите като при останалите-предпазват от заболяването, от тежко протичане и смърт. Предполага се, че ще намалеят и предаването на SARS-CoV-2.

Лицата, живеещи с ХИВ, трябва да продължат да приемат назначената им антиретровирусна терапия, която няма отношение към ваксинацията.

Източник: UNAIDS


Актуално към: 10.03.2021 г.

Автор: д-р Христиана Бацелова, епидемиолог, УМБАЛ „Свети Георги“ – гр. Пловдив.

За консултация относно ваксините, можете да  потърсете безплатно информация на тел. 0800 14 515.

Категория: