Когато става дума за България, всички казват, че нашата страна е с нисък риск за развитие на ХИВ пандемия. България не е и обект на интерес за международните организации и за политиците. В същото време пред нашата малка страна има сериозен проблем – от средата на 2017 г. липсва държавна подкрепа за услугите за превенция на ХИВ. Без целенасочени усилия, това ще доведе до скрита ХИВ епидемия – от четири години живеем с отделни проекти на различни организации. Тази картина за състоянието на превенцията и контрола на ХИВ очерта председателката на Сдружение „Здраве без граници“ Елена Биринджиева, която участва в събитието  „Телескоп POLITICO: Новата епидемия от СПИН – как Европа може да изпълни ангажиментите си за борба с ХИВ/СПИН“. В събитието участваха още представители на Gilead, UNAIDS , Deutscher Bundestag, ISGlobal, Фондация „Елтън Джон AIDS“, както и евродепутати.

„Достъпът до изследвания за ХИВ в България е ограничен – заради COVID-19 държавните центрове не работят активно с пациенти. Бих искала някой да чуе, че за да се постигнат целите 95-95-95, трябва да се предоставят специализирани услуги за различните групи. Без интерес от страна на политиците, достъпът ще бъде органичен и ще имаме скрита епидемия, докато оставаме в статистиката като държава с ниска превалентност“, коментира Елена Биринджиева, която управлява и единствения недържавно финансиран център за безплатни тестове за ХИВ CheckPoint София.

След като Глобалният фонд се оттегли през 2017 г., политиците  в България се опитаха да се справят с епидемията с национални ресурси – проведоха се много срещи и инициативи, но в крайна сметка все още страната ни е без подходящ механизъм за финансиране на превенцията на ХИВ, без програми за намаляване на вредите и др., допълни в рамките на дискусията още Биринджиева.

Тя посочи още, че националната програма за превенция на ХИВ 2021-2025  г. все още  е някъде по коридорите на властта и повече от 8 месеца няма национална програма, която да обезпечава мерките за превенция и контрол на ХИВ в България. Биринджиева допълни, че национално проучване от 2018 г. , проведено от Изследователски център „Тренд“ по поръчка на „Здраве без граници“, показва, че нивото на стигмата у нас към ХИВ е изключително високо.

Акцентите от изказването на Елена Биринджиева вижте тук (на английски език):

Вижте цялата дискусия (на английски език) тук:

Категория: