Eдинственият у нас център за сексуално здраве CheckPoint София разказва във видеопоредица на жестов език основни факти за ХИВ и сексуалнопреносимите инфекции и заболявания.

Видеа, посветени на вируса на СПИН, сексуалното здраве, превенцията и лечението на основни заболявания, предавани по сексуален път, ще бъдат достъпни на жестов език за глухите хора у нас. Инициативата е на CheckPoint София и е финансирана от VIVACOM Регионален грант. Тя се реализира в партньорство с жестовия преводач и финалист в „България търси талант“ Борис Бъндев и Цветелин Дерменджийски, съоснователи на Stray Sheep, както и на графичния дизайнер Александър Христов.

Освен видеа, до края на годината CheckPoint София ще предоставя и безплатни видеоконсултации на всеки глух пациент, който си направи тест за ХИВ или друго заболяване в здравния център. Пациентите, които са с положителен резултат ще получат, отново на жестов език, информация относно стъпките, които трябва да се предприемат за овладяване на състоянието, както и информация за лечението и профилактиката на сексуалнопреносимите заболявания. С въвеждането на видеожестов превод в реално време се улеснява комуникацията между медицинските специалисти на центъра за сексуално здраве и пациентите и се намалява дистанцията, която езиковата бариера създава.

За CheckPoint София работата с пациенти, които имат затруднения в чуването или са напълно глухи, не е новост. Само за 2020 г. центърът е помогнал на 5 глухи пациенти да получат достъп до безплатно и анонимно тестване и медицинска грижа, свързана с техния ХИВ статус. Подкрепата, предоставяна от центъра, е анонимна, безплатна и при спазване на всички правила за дискретност и анонимност.


Какво е ХИВ и как се предава?

 

Какво е PrEP – хапчето против ХИВ?

 

Категория: