Здравният център CheckPoint София и ХИВ консултанта ни Елена Биринджиева, са част от филма на режисьорките Мина Милева и Весела Казакова – „Жените наистина плачат“.

„Жените наистина плачат“ разказва за пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. Историята във филма се върти около инфектирано с ХИВ момиче (в ролята номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова) и жените в нейното семейство.

В една от ключовите сцени Елена Биринджиева съобщава положителния резултат от бързия ХИВ тест и предоставя информация за следващите стъпки на героинята на Мария Бакалова. Тази сцена е повратна за лентата, защото пресъздава по достоверен начин страховете, притесненията и очакванията на хората, които научават за своя положителен ХИВ статус в здравния център.

„За мен беше много емоционално да съм част от филма. Всяка година здравния ни център открива всеки четвърти инфектиран с ХИВ в страната и въпреки, че 20 години работя с живеещи с ХИВ, никога не ми е лесно да кажа положителния резултат. Зад диагнозата винаги стоят много чувства, емоции, отношения. За мен е щастие да говоря за ХИВ сега, когато с една таблетка дневно пациентите могат да контролират живота си, да имат здрави деца и да не предават вируса на партньорите си. Щастлива съм, че бях рамо до рамо с екипа и с Мария Бакалова и дадох своя принос за това да се знае, че ХИВ не е смъртна присъда“, коментира в рамките на представянето на филма пред публиката в София Елена Биринджиева.

Лентата „Жените наистина плачат“ беше представена пред зрители в Дома на киното в столицата. В представянето участва част от актьорския състав и режисьорките Мина Милева и Весела Казакова. В дискусията след филма бяха засегнати важни въпроси, свързани с правата на жените, отложеното ратифициране на Истанбулската конвенция и др.


#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Категория: