Видеото е образователно и разказва на жестов език за рисковете от инфектиране с различни сексуалнопреносими инфекции в различни сексуални практики.

Първо, сексът е прекрасно преживяване, когато е споделено. Второ, той трябва да се случва при изрично съгласие от двете страни. Трябва да имате възможност да откажете, ако не искате да правите секс.

Най-общо: можете да се инфектирате със сексуалнопреносима инфекция, ако е налице контакт между някои телесни течности (кръв, сперма или вагинален секрет) с пениса, вагината или устата.

При дълбока целувка с език, ако партньорите не са с кървящи венци или ранички в устата, опасността от инфектиране с ХИВ е нищожна, но, въпреки това, има вероятност от инфекция със сифилис, гъбички или гонорея.

Оралният секс с мъж е безопазен за ХИВ, но поглъщането на семенна течност може да доведе до инфекция със сифилис, херпес, гононорея, хламидия и др. Ако партньорът е с ХИВ, не приема терапия и има много високо вирусно натоварване, е възможна инфекция с ХИВ.

При орален секс с жени рисковете са идентични.

Взаимната мастурбация е безопасна за ХИВ, стига да не попада семенна или вагинална течност в лигавицата на устата, вагината или ануса на партньора.

Стимулацията на ануса с език не е рискова за ХИВ, но е опасна за хепатит и други сексуални инфекции.

Аналният и вагиналният секс, ако не са защитени с презерватив, са високорискови за предаване на ХИВ и други сексуални инфекции, включително брадавици и херпес.

Ако ползвате секс играчки, бъдете внимателни – те трябва да са добре почистени и при възможност – да се ползват с презерватив.

Някои хепатити, гонореята, сифилиса или хламидията могат да се предадат и при стимулация на пениса без проникване в ануса или вагината, ако са налице секрети, които имат контакт с лигавицата на ануса или вагината.

В CheckPoint София можете да получите консултация и информация за сексуалнопреносимите инфекции и заболявания, включително на жестов език.

Това видео се финансира от VIVACOM Регионален грант.

Съдържание от CheckPooint София

Графика: Александър Христов

Диктор и жестов превод: Борис Бъндев

Субтитри и монтаж: Цветелин Дерменджийски

Партньори: Stray Sheep

Категория: