Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри първият инжекционен медикамент с дълготрайно действие за предотвратяване на ХИВ инфекция. Одобрението идва след препоръка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията да се разширят възможностите за превенция на ХИВ с медикаменти.

До момента единствените одобрени от FDA медикаменти за профилактика на ХИВ преди рискова експозиция, известни като PrEP, са таблетките, съдържащи лекарствата за лечение на ХИВ – тенофовир и емтрицитабин, които забавят прогресията на вирусната инфекция в тялото.

PrEP се приема по схема или всекидневно, така че да се натрупва в организма, за да може, ако е налице ХИВ инфекция, да се предотврати репликирането и разпространението на вируса в тялото. Когато се приема правилно, PrEP намалява риска от инфектиране с ХИВ при рискова сексуална експозиция с до 99%, показват данните на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Проучването включва и транссексуални жени, което позволява по-добра приложимост при различни популации пациенти.

С новата инжекционна терапия вече съществуват две възможности за предпазване от инфекция с ХИВ – приемането на PrEP таблетка по схема или поставянето на инжекция в първия и втория месец, следвано от апликация на всеки два месеца.

Тази инжекция, прилагана на всеки два месеца, ще има решаващо значение за справяне с епидемията от ХИВ, включително ще подпомогне хора и групи в риск от инфектиране с ХИВ, където придържането към таблетковия режим е нереалистично или предизвикателно, се казва в изявлението на FDA.

Данните от Центръра за контрол и превенция на заболяванията показват, че приблизително 34 800 души в Съединените щати са се инфектирали с ХИВ през 2019 г., като най-голям е рискът при мъжете, които правят секс с мъже и транссексуалните жени, които правят секс с мъже. Хетеросексуалните лица формират  23% от всички положителни за ХИВ случаи, като хетеросексуалните мъже са 7 на сто, а хетеросексуалните жени – 16%.

Националният институт по алергии и инфекциозни болести (NIHAID) на САЩ също приветства одобрението на инжекционния PrEP препарат от (FDA). „Тези лекарства са много ефективни за предотвратяване на инфекцията от ХИВ, когато се приемат ежедневно или по схема. Приемането на една таблетка всекидневно при пациенти, които се чувстват здрави, може да бъде предизвикателство. Дългодействащият инжекционен каботегравир (PrEP) е по-дискретната опция за превенция на ХИВ, която може да е по-желана за някои хора“, се казва в становището на института.

Повече подробности на английски език можете да видите ТУК.

Категория: