Всеки 27 направен тест в CheckPoint София през 2021 г. – с положителен резултат за сексуалнопреносима инфекция

През 2021 г. специалистите на единствения в страната здравен център за безплатно и анонимно изследване за ХИВ, както и за изследване на хепатит В, С, сифилис и други сексуално преносими инфекции, са извършили 6613 теста. От тях 3348 – за ХИВ, 1241 – за хепатит С, 804 – за хепатит В, 751 – за сифилис и 469 PCR теста за наличието на гонорея, хламидия и микоплазма. Мъжете, които са се изследвали, са близо 3 000, а жените – малко над 800. Запазва се тенденцията повече мъже да се изследват. Тестовете за инвитро процедури са направени на 94 двойки.

36 са новооткритите с ХИВ пациенти на здравния център. На всички е предоставена емоционална подкрепа във връзка с поставената диагноза. Всички пациенти с положителен резултат са получили потвърждение на своя статус от националната ХИВ лаборатория и са придружени за лечение в специализираната клиника за ХИВ в столицата. Екипът на CheckPoint София изказва своята благодарност към доц. Нина Янчева и нейния екип от СБАЛИПБ – лекарите, медицинските сестри, медицинските организатори, които и през 2021 г. инвестираха подкрепа в усилията на здравния център за това пациентите да получат медицинска грижа и терапия в най-ранния етап от диагностицирането им. „Ние сме убедени, че партньорският подход, който доц. Янчева и нейният екип в ОПИН прилага в грижата за живеещи с ХИВ, са ключови за намаляване на ефектите от тази 40-годишна пандемия и на стигмата върху живеещите с вируса“, коментира Елена Биринджиева, управител на CheckPoint София.

От направените 3004 теста за хепатит В и С – 85 са положителните случаи на пациенти с хепатит С, а 2 – положителните с хепатит В. На всички пациенти е препоръчана консултация с гастроентеролог, а 9 пациенти с хепатит С успешно провеждат лечение. У нас е достъпно скъпоструващо лечение за хепатит С, финансирано от НЗОК.

751 са извършените през 2021 г. тестове за сифилис. Близо 10% от тях (73) са положителни. На пациентите с положителен сифилис резултат е приложено лечение до тотално изчистване на инфекцията. През 2021 г. здравният център CheckPoint София бе единственото общностно достъпно място, което предлагаше лечение за сифилис.

Данните показват още, че от направените близо 470 PCR теста за гонорея, хламидия и микоплазма, положителните резултати също са малко над 10 на сто (51). След консултиране с лекар, на пациентите е назначено лечение и препоръчано проследяване.

От средата на 2021 г. в центъра функционира система за управление на отношенията с пациентите, която позволява дистанционно отчитане на резултатите от тестовете, назначаване на рецепта за лечение, проверка на история на изследванията и на плащанията, както и онлайн записване на часове за консултация със специалист. По този начин здравният център отговори на всички възможни предизвикателства, свързани с достъпа до здравни грижи на пациенти, които имат нужда от анонимно, дискретно изследване и консултиране за своето сексуално здраве.

Категория: