Мъжествеността не се изразява в привидната сила и отбягването на здравословните и емоционални проблеми, коментират специалисти

Мовембър е движение, което се заражда в Мелбърн, Австралия. Oтличителната му черта са мустаците, които мъже от цял свят пускат в знак на солидарност в предпоследния месец на годината. Самото име „Мовембър“ e игра на думи, идващо от първата сричка на думата „мустаци“ на английски (moustache) в комбинация с името на месец ноември.

Всичко започва от група приятели, които решават да си пуснат мустаци в подкрепа на мъжкото здраве. Мовембър е инициатива, която има за цел да повиши осведомеността относно здравословните проблеми, засягащи мъжете, като рака на простата и рака на тестисите, както и да обърне внимание на психическото здраве на мъжете.

Една от основните цели на Мовембър е да насърчи мъжете да посещават по-често профилактични прегледи. Понякога раковите заболявания се развиват без симптоми и най-сигурният начин за ранно диагностициране са редовните прегледи при уролог и профилактичните изследвания. Преглед с уролог и изследвания можете да си направите и в CheckPoint София.

Рак на простата

Само мъжете имат простата. Тя е жлеза от мъжката репродуктивна система, която има формата на орех и се намира под пикочния мехур. Главната функция на простата е да отделя млечнобял секрет (семенна течност), който предпазва ДНК-то на сперматозоидите, подпомага правилното им функциониране и потентността на мъжете и извежда сперматозоидите извън тялото.

С напредването на възрастта, простата претърпява промени. Най-често срещаната е уголемяване, когато един мъж достигне 40-ата си годишнина. Тогава, простата започва да притиска пикочния канал и затруднява уринирането.

Други, по-страшни промени са, когато някои от клетките в простата започнат да се репродуцират твърде бързо, което води до създаването на тумор.

Ракът на простата може да се разраства бавно и никога да не причинява проблеми. Но при някои мъже клетките на коварната болест на простата може да се разраснат и да нападнат други части от тялото, като причинят по-големи щети. Затова е важно да знаем какво се случва вътре в тялото ни. Някои от симптомите при рака на простата са:

  • Нуждата да уринираме често, особено през нощта;
  • Трудност или забавяне, когато започваме да уринираме;
  • Усещане на болка или горене при уриниране;
  • Трудност при задържането на ерекция;
  • Болезнена еякулация;
  • Наличието на кръв в урината или семенната течност.

Най-лесният начин да откриете дали имате проблем с простата е да си направите PSA (простатно-специфичен антиген) тест, който се предлага и в CheckPoint София. Това е белтък, който се произвежда в простата и се намира в семенната течност, но може да бъде открит и в кръвта. Ще ви вземат кръвна проба, която ще бъде използвана при теста.

Ако имате съмнения, консултирайте се с нашия уролог д-р Симеон Георгиев.

Във всеки случай, не чакайте да стане твърде късно. Ако болестта се установи в ранен стадий, то възможоността за напълно излекуване е много висока.

Рак на тестисите

Ракът на тестисите започва, когато има необичайно уголемяване или тумор в единия или двата тестиса. Добрата новина е, че ракът на тестисите в голяма степен е напълно лечим, ако бъде открит в ранен стадии.

Психичното здраве на мъжете

Истинските мъже говорят за проблемите си. Не ги прикриват и не се пробват да ги забравят чрез други методи (като прекомерната консумация на алкохол или друг вид субстанции). Истината е, че мъжете са по-склонни към самоубийство от жените с до 3,5 пъти повече. Статистиката сочи, че жените по-често прибягват до самоубийство, но мъжете използват по-смъртоносни начини, когато се решат да го направят.

В повечето случаи, самоубийството при мъжете се дължи на това, че те не говорят за проблемите си. Затова е важно, като техен близък – приятел, партньор, част от семейството – да забележите, ако има проблеми и да се пробвате да говорите с тях.

Ето няколко признаци, че нещо може да не е наред и съвети как да помогнете.

  • Попитайте – ако забележите, че се държи странно и не на себе си от известно време насам, попитайте го как се чувства. Обикновено ще получите едно – „Добре съм“, но не спирайте там, ако имате съмнения. Например, ако сте забелязали, че не ви отговаря на съобщенията от скоро време насам, а преди това винаги е отговарял. Питайте го: „Не си ми писал от скоро време и имам чувството, че нещо не е наред“.
  • Изслушайте – нека да разбере, че е чут. Не е нужно да давате съвети и още по-малко да го карате да се чувства сякаш е съден за нещо. Изслушайте го и задайте още въпроси, които да го накарат да се почувства, че някой се интересува. Създайте диалог.
  • Насърчете – помогнете му да започне да прави неща, които биха му били полезни. Дали спи достатъчно? Дали се храни добре и дали спортува? Попитайте дали и преди не се е чувствал така и какво му е помогнало – може да помогне отново. Насърчете го да сподели и с други, на които има доверие.
  • Проверете – след разговора ви може да му се обадите отново или да се видите пак. Разберете дали се чувства по-добре и продължете да помагате. Ако има признаци, че се влошава, вземете нещата в свои ръце и споделете на другите му близки. Не го оставяйте да се справя сам с проблемите си.

Всеки загрижен за своето здраве може да се консултира с д-р Симеон Георгиев, уролог, в единствения общностен здравен център CheckPoint София.

Източници: elephantbookstore.com

Категория: