Здравният център CheckPoint София вече 20 години работи за ранното диагностициране на ХИВ

 Всеки пети случаи на ХИВ през 2022 г. е открит в софийския център за сексуално здраве ChekPoint София. Центърът предоставя безплатно и анонимно изследване за ХИВ, както и изследвания на достъпни цени за други сексуалнопреносими инфекции.

По повод 1 декември – Световният ден за борба със СПИН здравният център предоставя безплатна възможност за изследване за ХИВ. Изследванията ще се проведат от 10.00 до 18.00 часа на 1 декември 2022 г., четвъртък, на адрес: ул. Цар Самуил 111 в гр. София.

ХИВ през 2022 година е напълно контролируема инфекция и не представлява драстичен риск за общественото здраве, ако бъде открита навреме и пациентите стартират специфично високоефективно лечение. Пациентите, които приемат редовно своята антиретровирусна терапия, след кратко време от старта на терапията спират да предават вируса и могат да имат и здрави, неинфектирани деца.

Изследването на ХИВ в Центъра за сексуално здраве CheckPoint София се прави с тестове трето поколение, с капка кръв от пръста, а резултатите са готови след 20 минути. При положителен резултат пациентите се придружават по пътя на тяхното лечение до стабилизирането им. За да е достоверен резултатът е необходимо да са минали 35 – 42 дни след потенциален риск от инфектиране.

Категория: